گام دوم: پخته‌سازی ایده‌ها

از صید ماهی تا پادشاهی…
گام به گام با مسیر کارآفرینی در شریف

گام دوم:

پخته‌سازی ایده‌ها

همانطور که در قسمت قبل خواندید، متین به همراه تیمش توانسته بود به یک طرح اولیه برسند. روز موعود فرا رسید و حالا زمان ارزیابی طرح‌های مختلف در مسابقه چالش مواد بود. در کمال ناباوری طرح متین و دوستانش در این مسابقه برنده نشد. حتی به رتبه دوم یا سوم هم نرسیدند. اما این موضوع برای متین اصلا مهم نبود. حالا متین دنبال اتفاق جدی‌تری بود. او می‌خواست به هر قیمتی که شده کارش را جلو ببرد و دیگر در فکر مسابقه نبود. در اختتامیه این برنامه در دانشکده مهندسی مواد، صحبت‌های رییس مرکز کارآفرینی نظرش را جلب کرد. او در این اختتامیه گفته بود همه افرادی که در این مسابقه شرکت کردند فارغ از هر نتیجه‌ای می‌نوانند از خدمات مرکز کارآفرینی شریف برای توسعه کارشان استفاده کنند.
متین تصمیم گرفت بعد از پایان برنامه سراغ مرکز کارآفرینی شریف برود تا ببیند چقدر این مرکز و ادعاهایش درست.
مرکز کارآفرینی شریف در مجنمع فناوری مرحوم استاد روستاآزاد (پشت دانشکده فیزیک) قرار دارد. یک فضای سوله‌ای که یکی از واحدهای آن به مرکز کارآفرینی اختصاص دارد. متین وارد این فضا می‌شود. فضای مرکز نسبت به سایر اتاق‌ها فضای مدرنی دارد و طراحی و معماری مرکز هم نظرش را جلب کرد. قبلا مرکز را دیده بود اما فکر می‌کرد که باید کارآفرین باشی تا به این مرکز رفت و آمد کنی اما متوجه شد فضای مرکز کارآفرینی یک فضای دانشجویی برای آغاز مسیر کارآفرینی است.
با پرس‌وجو از دانشجوهایی که در مرکز بودند با زهرا آشنا می‌شود. زهرا مدیر اجرایی مرکز بود و برای متین مفصل از مرکز کارآفرینی شریف می‌گوید:
مرکز کارآفرینی شریف در سال 1379 به عنوان اولین مرکز کارآفرینی دانشگاهی کشور، فعالیت خودش را آغاز نمود. این مرکز از زمان تاسیس، فعالیت‌های مختلفی را  در قالب برگزاری کارگاه‌های آموزشی و برنامه‌های ترویجی متنوع در دانشگاه صنعتی شریف در حوزه کارآفرینی انجام داده است. رسالت اصلی مرکز، ایجاد ذهنیت کارآفرینانه در دانشجویان، استاد‌ها، فارغ‌التحصیلان دانشگاه و افزایش سطح معلومات عمومی و تخصصی کسب‌وکار آنها بوده است. مرکز به طور متوسط سالانه 100 رویداد در حوزه کارآفرینی و نوآوری برگزار می‌کند و هر سال 25 هزار نفر ساعت آموزش‌های عمومی و تخصصی در حوزه کسب‌وکار ارائه می‌دهد.
زهرا برای متین توضیح می‌دهد که او الان در مرحله‌ای قرار دارد که باید ایده‌اش را پخته‌تر کند. یعنی منین تا الان به یک روش فنی جدید برای کارش رسیده اما باید روی جنبه‌های کسب‌وکاری ایده‌اش هم بررسی‌های مختلفی انجام دهد (مواردی مثل: نیازسنجی مشتریان، بررسی رقبا، آنالیز شرایط بازاز، بررسی انواع مدل‌های درآمدی برای کسب‌وکارش و …).
  در این بخش متین با آزمایشگاه ایده‌سازی آشنا می‌شود. زهرا برای متین توضیح می‌دهد که فضای مرکز کارآفرینی چیزی شبیه به یک آزمایشگاه است برای پرورش ایده‌های نوآورانه.
آزمایشگاه ایده‌سازی برنامه‌ای تحت مدیریت مرکز کارآفرینی شریف است که با اختصاص‌دادن منابع و ارائه خدمات هدفمند به دانشجویان و اساتید و فارغ‌التحصیلان دانشگاه صنعتی شریف در فضای مرکز، کمک می‌کند تا بتوانند ایده‌های کارآفرینانۀ خود را پرورش و تشکیل تیم دهند. در ادامه چند نمونه از امکانات و خدمات آزمایشگاه ایده‌سازی اشاره شده است. تمامی خدمات آزمایشگاه برای دانشجویان و استادان شریف رایگان است.
فرصت‌های تیم‌سازی و ایجاد ارتباطات جدید
آزمایشگاه ایده‌سازی فرصت شبکه‌سازی و ارتباط‌گیری با متخصصان مرتبط با ایده‌های دانشجویان  را خواهد داد و مسیر رشد ایده‌ها را سرعت می‌دهد.
فرصت حضور در یک محیط خلاقانه و استارتاپی
آزمایشگاه ایده‌سازی یک فضای عمومی دارد که افراد یا تیم‌ها می‌تواند از این فضا استفاده کنند و جلسات کاری یا جلسات مشاوره خود را در این فضا داشته باشند. همچنین روی توسعه ایده‌های خود کار کنند. حضور در چنین فضایی امکان هم‌افزایی با سایر افراد حاضر در محیط مرکز کارآفرینی را فراهم می‌کند.
فرصت تسهیل‌گری
مهم ترین بخش فرآیند آزمایشگاه، تسهیلگری و راهنمایی است. افرادی در آزمایشگاه حضور دارند که صاحبان ایده را به سایر منتورها، مشاوران و متخصصان کسب‌وکار وصل می‌کنند تا به این شکل بتوانند سریع‌تر از قبل مسیر توسعه ایده‌های خود را طی کنند.
رویدادهای هدفمند
با هدف شکل‌گیری و توسعه تیم‌ها و آموزش اعتبارسنجی ایده، رویدادهای متنوعی در آزمایشگاه برگزار می‌شود. خیلی از تیم‌ها به واسطه حضور و فعالیت در همین رویدادها شکل گرفته است.