اصلاح سلول‌های بنیادی در جنین‌های پنج روزه

علیرضا حیدرنژاد، جنین‌شناس از ساخت دستگاه دست‌ورزی سلول‎‌های بنیادی در ابعاد میکرو توسط شرکت توسعه‌ راهکارهای فنی دانا ترفند خبر داد.
به گزارش روابط‌عمومی پارک علم و فناوری شریف «علیرضا حیدرنژاد، جنین‌شناس و از اعضای شرکت توسعه‌ راهکارهای فنی دانا ترفند» گفت: کاربرد اصلی و درمانی این دستگاه تزریق اسپرم به سیتوپلاسم تخمک است. از دیگر کاربردهای این دستگاه می‌توان برای انجام آزمایشاتی از قبیل جابه‌جایی، کشت سلول‌‌های بنیادی در ابعاد میکرو یا حتی تشخیص جنسیت و بیماری‌های ژنتیکی نام برد.
وی با بیان اینکه دست‌‎ورزی ژنتیکی می‌تواند در اصلاح جنین‌‎‌های ۵ روزه که به اندازه یک میکرومتر هستند هم مفید واقع شود، توضیح داد: این فرآیند به شکلی است که سلول مورد نظر با کمک این دستگاه خارج شده و آن را کشت می‌دهیم و دوباره داخل جنین بازمی‌گردانیم.
حیدرنژاد اظهار کرد: این دستگاه از ۳ بخش کنترل‌گر، بازوها و پمپ تشکیل می‌‎شود. کنترل‌گر، بخش حرکت را برعهده دارد که سوزن‌های دستگاه روی آن نصب شده است. بازوهای دستگاه به محقق این امکان را می‌دهد که در ۳ محور به‌راحتی حرکت کند. پمپ نیز وظیفه تزریق یا خروج ماده‌‎ای از سلول بنیادی را برعهده دارد.
حیدرنژاد در پاسخ پرسشی درباره ضمانت برای سلامت دستگاه دست‌ورزی سلول‌های بنیادی گفت: تا این لحظه تمام تلاش شرکت این بوده تا دستگاهی که در اختیار مشتری قرار می‌گیرد از سلامت صد درصدی برخوردار باشد. با این حال، اگر مشکلی برای دستگاه به وجود آید تا برطرف شدن عیب آن، دستگاه جدیدی در اختیار مشتری گذاشته می‌شود. همچنین این شرکت در سراسر ایران مهندسان زبده‌ای را آموزش داده تا سرویس‌‌های سالانه دستگاه را انجام دهند.