کارآفرینی در گرو دغدغه‌های جامعه و استقلال در گرو کارآفرینی

پنجمین کنفرانس ملی کارآفرینی دانشگاه صنعتی شریف با محوریت شبکه‌سازی نوآورانه برگزار شد. در این کنفرانس رئیس دانشگاه صنعتی شریف کارآفرین را کسی معرفی کرد که از نیازهای خودش فراتر رفته و به نیازهای جامعه پرداخته است.
به گزارش روابط‌عمومی پارک علم و فناوری شریف «رسول جلیلی، رئیس دانشگاه صنعتی شریف» در پنجمین کنفرانس ملی کارآفرینی دانشگاه، با مقایسه دو واژه استقلال و آزادی، بر اهمیت واژه استقلال تاکید کرد و گفت استقلال با کار محقق می‌شود‌ و کار با ایده و فکر کارآفرین تولید می‌شود. او با این توضیح بر تربیت افراد و به‌خصوص کارآفرینان تاکید کرد و کارآفرین موفق را کسی دانست که به امیدآفرینی و رشد ایده خود بها می‌دهد.
او در ادامه کارآفرینان را به سه دسته کارآفرین معمولی، کارآفرین بزرگ و ابر کارآفرین تقسیم کرد و گفت: باید بین کارآفرین بزرگ و ابرکارآفرین تمایز قائل شد چراکه کارآفرین کسی است که از خود و نیازهای خود عبور می‌کند و با تبدیل دغدغه به ایده، کاری را خلق می‌کند. هرچه این پیش‌ روی فراتر رود کارآفرین هم بزرگ‌تر و ایده‌‌آل‌تر خواهد بود.

امیدآفرینی، ماموریت نخست هر کارآفرین است
«مجید دهبیدی‌پور، دبیر کنفرانس» مرکز کارآفرینی شریف را خاستگاه مجموعه پارک، مرکز رشد، شتاب‌دهنده و ناحیه نوآوری شریف دانست که آن هم حاصل ایجاد این مرکز در ۲۱ سال پیش بوده است. او در ادامه صحبت‌های خود به سابقه ایجاد مرکز کارآفرینی شریف اشاره کرد که در سال ۷۹ و ازسوی آقای علیرضا فیض‌بخش ایجاد شده است.
دبیر پنجمین کنفرانس ملی کارآفرینی دانشگاه شریف، تاکید کرد: نخستین و مهم‌ترین موضوع در کارآفرینی، امیدآفرینی است. وی اعلام کرد: تا آذرماه ۱۳۹۹ حدود ۳ هزار نفر و نزدیک به ۵۷۰ شرکت کوچک و بزرگ در ناحیه نوآوری شریف مستقر شده‌اند و همچنان به فعالیت خود ادامه می‌دهند.
دهبیدی‌پور با پنج پرسش کلیدی در فضای کارآفرینی دانشگاه را مطرح و تاکید کرد پاسخگویی به این سوالات در روند فعالیت‌های صحیح در حوزه کارآفرینی کمک می‌کند.
1- راهکارهای توسعه مهارت‌های نرم دانشجویان فنی و مهندسی و بالابردن ضریب نفوذ برنامه‌های کارآفرینی در میان آنها
2- پیش نیازها و ملزومات «تشکیل تیم» و «توسعه تیم» در یک استارت‌آپ
3- چالش‌های رشد و گسترش‌پذیری استارت‌آپ‌ها (Scale-Up)
4- بایدها و نبایدهای دانشگاه‌ها در سرمایه‌گذاری فناورانه
5- ایجاد یک شبکه نوآورانه و سازوکارهای «خلق ارزش مشترک» بین بازیگران شبکه

توسعه شبکه، رویکرد کارآفرینی موفق
«محمدرضا موحدی، معاون پژوهش و فناوری دانشگاه شریف» با تاکید بر توسعه شبکه و شبکه‌سازی که عنوان این کنفرانس هم بود، به هم‌افزایی و ارتباط موثر بین بازیگران نوآوری اشاره کرد. او شبکه‌سازی و توسعه شبکه را امری مهم در توسعه فناوری و کارآفرینی دانست چرا‌که به بلوغ ایده منجر می‌شود.

بودجه عمومی دولت، مانع رشد کسب‌و‌کار
«رضا زرنوخی، مدیرعامل صندوق مالی توسعه تکنولوژی ایران» در راستای شبکه‌سازی و توسعه شبکه، چالش‌های این امر در نهادهای مالی و سرمایه را مطرح کرد. به گفته او، کمبود منابع از جمله مهم‌ترین چالش‌های شبکه‌سازی و رشد و توسعه کار است در حالی که عمده منابع مالی ازسوی بودجه عمومی و نهادهای دولتی تامین می‌شود که عمدتا سقف معینی دارند و امکان افزایش ظرفیت و پیشرفت را عملا برای مجموعه غیرممکن می‌کند.

او گفت: در نوآوری و کارآفرینی زنجیره رشد برای نهادهای مالی مهم است. ازسویی پیشرفت و افزایش ظرفیت با منبع نامحدود یا کمتر محدود محقق می‌شود؛ بنابراین تامین منابع مالی باید از جایی غیر از بودجه عمومی تامین شود و توازنی میان عرضه و تقاضای مجموعه و نهاد مالی برقرار شود. در این زمینه مجموعه‌هایی که روابط‌عمومی قوی دارند و این بخش را در چارت سازمان خود تعریف کرده‌اند در اکوسیستم موفق‌تر بوده‌اند.

نبود نیروی متخصص کارآمد، زنگ خطر کسب و کارها
«امید طهرانی، معاون منابع انسانی هلدینگ ارنیکا» شبکه‌سازی و توسعه شبکه نوآورانه را عامل مهمی بر رشد و توسعه کسب‌وکارها دانست.
معاون منابع انسانی هلدینگ ارنیکا، ضمن معرفی فعالیت‌های این هلدینگ گفت: میزان شناخته شدن این مجموعه عامل اصلی پیشرفت هلدینگ ارنیکا بوده است. توسعه این مجموعه در ۳ سال توانسته از ۵۰ نیروی کار به ۸۰۰ نیروی کار برسد. او برنامه‌ریزی دقیق در کار و نبود محدودیت در انتخاب پروژه را از دیگر عوامل موفقیت برشمرد.
او در ادامه، ارتباطات، توسعه همکاری، توانمندی‌های داخلی و تسهیلگری را از عوامل مهم توسعه شبکه و شبکه‌سازی دانست.

طهرانی همچنین افزود: نبود نیروی متخصص کارآمد معضلی است که هر لحظه به بحران فضای کسب‌وکار نزدیک می‌شود. از این رو، اظهار امیدواری کرد که فضاهای دانشگاهی و به‌خصوص دانشگاه صنعتی شریف می‌تواند در حل این‌ بحران اثرگذار باشد.

 در پنجمین کنفرانس ملی کارآفرینی دانشگاه شریف ۷۰ مقاله مورد بررسی قرار گرفتند و از بین آنها مقاله «تاثیر نگرش فردی بر قصد کارآفرینی با بررسی نقش تعدیل‌گری هنجارهای ذهنی و اشتیاق کارآفرینی» به قلم « میثاق تصوری و حُسنی دروچی» به عنوان مقاله برگزیده انتخاب شد. همچنین از سید علیرضا فیض‌بخش به عنوان مدرس نمونه کارآفرینی تجلیل شد.