گام‌های عملیاتی در زمینه تولید نرم‌افزارهای پیشرفته ایمنی، مدیریت شهری و بیمه مرتبط با صنعت حمل‌ونقل

شرکت فراسوی رشد آرمان زمین از واحدهای فناور پارک علم و فناوری شریف با تولید و توسعه مستمر پلتفرم‌ها و سامانه‌هایی در حوزه مدیرت شهری و حمل و نقل  گام‌های موثری در مسیر تحقق شهری هوشمند و پایدار برداشته است. 

این شرکت ساخت یک سامانه تخصصی بومی را به منظور تحلیل، پیش‌بینی و تجویز اقدامات مرتبط با ایمنی بر مبنای داده‌های تصادفات را در دستور کار قرار داده است. ‌آقای دکتر محمدی مدیر عامل شرکت فراسوی رشد آرمان زمین درباره این سامانه می‌گوید: چنین الگویی در برخی از کشورهای پیشرفته همچون اتحادیه اروپا، استرالیا و آمریکا نیز مشاهده می‌شود و اثرگذاری اقدامات ایمنی مبتنی بر تحلیل‌های چنین سامانه‌ای در کاهش حوادث ترافیکی و بهبود رفتار رانندگی و انجام اقدامات زیرساختی اثرگذار در آن کشورها نیز اثبات شده است.

در بخش نخست این سامانه، نمودارها و داشبوردهایی تحت عنوان در یک نگاه مانند ارتباط میان نقایص راه، نوع راه و موانع دید با شمار تصادفات در یک محدوده خاص، زمان تصادف به تفکیک روزهای تعطیل و غیرتعطیل، مشخصات تصادف به تفکیک انواع برخوردها، خروجی‌­های گرافیکی گوناگونی در رابطه با وسایل نقلیه درگیر تصادف و کاربران راه ارائه شده است. دسته­‌بندی­‌های دیگری نیز مانند مقایسه زمانی (داشبوردهای روند ماهانه/سالیانه تصادفات و …)، روند رویداد (مانند رویداد عید نوروز و مقایسه علل تصادفات و …) و مقایسه مکانی (نمایش داشبوردها روی نقشه) و نقشه­‌های حرارتی بر اساس داده­‌های تصادفات ثبت شده در سامانه، در دسترس کاربر قرار می­‌گیرد. کاربر می­‌تواند نقشه­‌ها را بزرگنمایی کرده، محدوده خاصی را انتخاب کند و جدول داده تصادفات (ساعت تصادف، نوع برخورد، وضعیت روشنایی و …) را مشاهده کند. در نقشه نقاط پرحادثه نیز محدوده مکانی و بازه زمانی داده‌­ها قابل فیلتر است.

بخش نهایی مربوط به تحلیل­‌ها است که چهار زیرمجموعه تحلیل زمانی، تحلیل مکانی، پیش­بینی تردد و پیش­بینی تصادفات را شامل می‌­شود. در تحلیل زمانی پس از انتخاب محدوده مکانی، تحلیل­‌ها بر اساس زمان فصل یا رویداد­های مهم (مانند مناسبت­های مذهبی) نمایش داده خواهند شد. هم­چنین داده­‌های تصادفات در بازه­‌های زمانی مشابه در سال­‌های گذشته مورد تجزیه‌­وتحلیل قرار خواهند گرفت. پس از ورود داده تصادفات به سامانه و انجام تحلیل قبل و بعد از اقدامات اصلاحی، امکان تشکیل یک سامانه پشتیبان تصمیم (DSS) با استفاده از هوش مصنوعی فراهم می‌گردد که به کمک آن می‌توان مسئله اولویت‌بندی منابع و اعتبارات در راستای ارتقای وضعیت ایمنی را حل نمود و توزیع اعتبارات بر مبنای کارایی اقدامات انجام شود.

آقای دکتر محمدی مدیرعامل شرکت درباره دومین محصول خود که در قالب یک پلترفم جامع هوشمند مدیریت شهری طراحی شده می‌گوید:

 شهریار یک پلتفرم جامع هوشمند مدیریت شهری است که ارتباط میان شهروندان، مدیریت شهری و مجریان را تسهیل می‌نماید. شهریار به مدیریت شهری این امکان را می‌دهد که منابع درآمدی، بودجه سالیانه و هزینه‌های انجام شده در سطح شهر را در قالب نقشه‌های محله محور مشاهده نموده و نابرابری‌های ایجاد شده طی سالیان گذشته را که سبب ایجاد محله‌های حاشیه‌نشین می‌شود، مرتفع نماید. این سامانه بستری پایدار برای مشارکت شهروندان در شناسایی و اولویت‌بندی مشکلات شهری و ارتقای سطح مطالبه‌گری حقوق شهروندی را فراهم می‌نماید. علاوه بر آن بر اساس داده‌های ورودی به سامانه، مدیران شهری قادر خواهند بود جهت‌دهی صورت گرفته به توزیع منابع مالی در طول سال، میزان فعالیت و دلسوزی دستگاه‌های مجری از جمله معاونت‌ها، سازمان‌ها و مناطق زیرمجموعه، میزان شفافیت مکانی بودجه و منابع هزینه شده اشراف کامل پیدا کنند. همچنین در افقی نزدیک، با ایجاد ماژول اولویت‌بندی تخصیص منابع، مسئله بسیار مهم توزیع هدفمند منابع برای رفع بی‌عدالتی و حرکت در مسیر توسعه پایدار را به صورت نرم‌افزاری فراهم نموده و دخالت و قضاوت‌های شخصی در توزیع منابع را کمرنگ خواهد نمود.

شرکت ما با حمایت پارک علم و فناوری دانشگاه صنعتی شریف و طی 3 سال حضور در مرکز رشد شریف، مراحل تحقیق و توسعه و طراحی اجزای این پلتفرم را طی نموده و در حال حاضر آماده ارائه آن به شهرداری‌هایی است که در زمینه شفاف‌سازی، مدیریت دارایی و توزیع عادلانه امکانات و رفع فقر محیطی پیش‌گام بوده و حرکت در مسیر توسعه پایدار و شهر هوشمند را آغاز نموده‌اند.