سهام شرکت پیشگامان فناوری و دانش آرامیس (تپسی) با حضور معاون علمی و فناوری رئیسجمهوری، وزیر اقتصاد و دارایی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات و نمایندگانی از مجلس شورای اسلامی عرضه اولیه شد.
سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رییسجمهوری در مراسم عرضه اولیه سهام شرکت دانشبنیان پیشگامان فناوری و دانش آرامیس (تپسی) در فرابورس ایران با اشاره به اینکه ورود شرکتهای دانشبنیان و خلاق به بازار سرمایه زمینه ساز تحول در عرصه اقتصاد دیجیتال است، ادامه داد: مسیری که شرکت تپسی پشت سر گذاشت تا به موفقیت امروز خود برسد، یک تجربه منحصر به فرد در حوزه استارتاپها به شمار میرود. مسیر پرتلاطم و مملو از فراز و نشیبی پشت گذاشته شد و فعالان زیستبوم فناوری و نوآوری، مشکلات متعددی را پشت سر گذاشتند، چراکه فرهنگ دانشبنیان یک رویکرد نوظهور در کشور بود و فرهنگ آن جا نیفتاده بود. خوشبختانه امروز این فرهنگ در کشومان در حال عمومی شدن است و جامعه به این باور میرسد که مهمترین سرمایه و دارایی یک کشور، نیروی انسانی جوان، دانشآموخته و خلاقیت و پشتکار نهفته در او است.
معاون علمی و فناوری رییسجمهوری، با بیان اینکه ورود شرکتهای دانشبنیان و خلاق به بازار سرمایه، یک تحول فرهنگی در اقتصاد کشور است، عنوان کرد: مبنای ارزشگذاری دستخوش تحول شده و امروز، نوآوری، خلاقیت و ارزش افزوده حاصل شده، اساس و سنگبنای اثرگذاری در توسعه اقتصاد کشور به شمار میرود. شرکت هایی که داراییهای فیزیکی، تنها سرمایه شان بود جای خود را در میدان اقتصاد به شرکتهایی میدهند که از سرمایههایی چون نیروی انسانی، داراییهای فکری و دیجیتال بهره میبرند. به کمک چنین شرکتهایی، در حال ورود به یک فضای جدید در اقتصاد هستیم.
وی با اشاره به نقش شرکتهای دانشبنیان و خلاق در ایجاد ارزش افزوده قابل توجه و نقش آفرینی در تولید ناخالص ملی گفت: بسیاری از مواد اولیه ظرفیتهایی داشت که از آنها به طور کامل بهرهبرداری صورت نمیگرفت. در حالی که با ورود شرکتهای دانشبنیان، بسیاری از این سرمایهها بدون وابستگی به کشورهای خارجی و در داخل کشور فرآوری شده و به خلق ارزش افزوده قابل توجهی منجر شدند. اما سازوکاری برای ارزشگذاری شرکتی با چنین توانمندی، در ساختار سرمایهگذاری کشورمان از جمله بانکها، بازار سرمایه و سایر نهادهای سرمایهای وجود نداشت، اما خوشبختانه با ترویج و نهادینه شدن فرهنگ اقتصاد دانشبنیان و خلاق، بخش سرمایهای کشور نیز به ارزش و اهمیت این دست شرکتها پی برده است.
معاون علمی و فناوری رییسجمهوری، ورود شرکتهای دانشبنیان به بازار سرمایه را آغازگر یک روند تحول آفرین و سرآغزی برای ورود شرکت های دانش بنیان و خلاق و استارتاپ ها به اثرگذاری جدی در اقتصاد کشور دانست و گفت: فعالان این زیست بوم هزینه های هنگفتی را برای این تحول فرهنگی و اتفاق بزرگ امروز صرف کردند.این تغییر فرهنگ و تحول در روش ها و رویکردها با تلاش های بسیار و زحمات فراوان فعالان زیست بوم فناوری، مسوولان بورس، فرابورس، تلاش نمایندگان مجلس در تصویب قانون جهش تولید دانش بنیان و سایر بخش های اثرگذار صورت گرفته است و ادامه خواهد داشت.
حمایت از سرمایهگذاری در دانشبنیانها
سید احسان خاندوزی وزیر امور اقتصادی و دارایی نیز با اشاره به حمایت از تسهیل مسیرهای سرمایهگذاری در شرکتهای دانشبنیان گفت: خوشبختانه در سالهای اخیر و با تلاش های معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، رشد قابل توجهی در شرکتهای دانشبنیان و خلاق صورت گرفته است. لازم است تا در ادامه این مسیر، با حمایت جدی از بازارسازی و سرمایهگذاری روی این شرکتها، سهم آنها از تولید ناخالص داخلی افزایش پیدا کند.
خاندوزی با اشاره به شکلدهی و اجرایی سازی سازوکارها و ابزارهای تامین مالی شرکتهای دانشبنیان گفت: وزارت اقتصاد مصمم است که در دوره بلوغ کسب و کارهای دانش بنیان از ابزارهای تجهیز شرکت ها به ویژه بازارهای سرمایهای، بیش از پیش بهره ببرد. این امر، با عزم جدی معاونت علمی و فناوری و وزارت اقتصاد و دارایی در حال پیگیری است و وجه نمادین این اقدام را میتوان امروز، در ورود یکی از شرکتهای دانشبنیان موفق به بازار سرمایه مشاهده کرد.
وزیر امور اقتصادی و دارایی ابراز امیدواری کرد با توجه به حمایت های معاونت علمی و فناوری، کمکها و ابزارهایی که برای تامین مالی شرکت ها و دیگر کمک های حاکمیتی به کمک قانون جهش تولید دانشبنیان، رشد روز افزون این شرکت ها تسریع شود.
کارگروه اقتصاد دیجیتال دولت و حمایت از فعالان این حوزه
عیسی زارع پور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در بخش دیگری از این مراسم با اشاره به ورود یک شرکت فعال در حوزه اقتصاد دیجیتال به بازار سرمایه و آغاز مسیر تحول در این حوزه گفت:این امر یک تحربه جدید بود و کشف قیما یک استارتاپ فرآیند تازه ای بود اما راهی که طی شد خوشبختانه راه را برای شرکت ها گشود.
زارعپور، رویکرد دولت را حمایت از اقتصاد دیجیتال دانست و گفت: با رویکرد حمایت از کسب و کارهای دیجیتال، کارگروه اقتصاد دیجیتال در دولت تشکیل شد و تمامی اختیارات هیات وزیران و دولت در حمایت از این کسب و کارها به این کارگروه تفویض شده است. ۱۰ کمیته تخصصی ذیل این کارگروه تشکیل شده است که امیدواریم با این اتفاق موانع بر سر راه این اقتصاد و نقش آفرینی در پیشرف کشور برداشته شود.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ادامه داد: خوشبختانه به لحاظ نیروی انسانی نسبت به سایر کشورها توانمند هستیم. با حمایت از این سرمایه ارزشمند و توسعه اقتصاد دیجیتال، می توانیم ضمن حل مشکلات کشور و از سر راه برداشتن موانع و مشکلات دولت،سهم قابل توجهی از تولید ناخالص ملی را از محل این شرکت ها تامین کنیم.
آغاز روند تازهای در تامین مالی شرکتهای دانشبنیان و خلاق
مجید عشقی» رییس سازمان بورس و اوراق بهادار نیز با اشاره به در اولویت قرار داشتن شرکتهای دانشبنیان در رویکرد این سازمان عنوان کرد: موانع متعدد و حساسیت های ویژهای بر سر راه شرکتهای دانشبنیان وجود داشت که بررسی های بیشتری را می طلبید اما خوشبختانه با ورود تپسی این روند آغاز شد و مسیر تازه ای در تامین مالی شرکتهای دانشبنیان و خلاق رقم خورد.
وی افزود: در دنیا نیز این مسیر طی شده و برترین شرکت های دنیا شرکت های دارای داریی های دیجیتال هستند و امیدواریم در سال های آیندهدشاهد تحول به دست این شرکت ها باشیم.
مسیر پر فراز و نشیبی که به مقصد منتهی شد
میلاد منشی پور مدیرعامل تپسی نیز در این مراسم، ورود این شرکت فعال در حوزه اقتصاد دیجیتال را نه تتها عرصه یک نماد بلکه ورود یک اقتصاد جدید و نوآورانه به بازار سرمایه دانست و گفت:در حالی که اقتصاد دیجیتال در کشورهای توسعه یافته تا یک سوم اقتصاد این کشورها را شکل می داد، در کشورمان کمتر از پنج درصد از اقصاد را در اختیار دارد، اما با تلاش شرکتهای دانشبنیان فعال در این عرصه، رنجهایی که تحمل کردند و مسیری که هموار شده، امید میرود که سهم اقتصاد کشورمان از این حوزه ثروت آفرین و اشتغالزا افزایش پیدا کند.
وی با تاکید بر اینکه لازم است که مردم و مسئولان به این شرکت ها و این صنعت اعتماد و از این زمینه ها حمایت کنند، ادامه داد: امیدواریم تپسی نماینده ای خوب از صنعت اقتصاد دیجیتال و خلق کننده ارزش برای برای بازار سرمایه و زمینه ساز ورود سایر شرکت ها به این حوزه باشد.
میزبانی از استارتاپها در فرابورس ایران
میثم فدایی مدیرعامل فرابورس ایران با بیان اینکه میزبان نسل جدیدی از شرکتهای دانشبنیان و استارتاپها در این بازار هستیم، ادامه داد: در کشف قیمت تپسی ۴۷ صندوق سرمایه گذاری حضور داشتند که که در نوع خود بی نظیر است و جمعی از مدیران و متخصصان سرمایه، با جلسات متعدد کار کشف قیمت و ارزش گذاری را انجام دادند، امری که در نوع خود بی سابقه است.
وی با بیان اینکه در تلاش هستیم تا در بازار سرمایه نقش بیش تری به شرکت های دانش بنیان و خلاق بدهیم ادامه داد: یکی از اولویتهای فرابورس ایران، ایجاد زمینه برای سرمایه گذاری است و به همین خاطر، مسیر ایجاد و حضور صندوقهای سرمایهگذاری خطرپذیر، بیش از پیش هموار شده است. در فرابورس تلاش می کنیم که تامین مالی جمعی، به یک ادبیات در شرکت علی دانش بنیان تبدیل شود.
فرصتی برای همگامی با استانداردهای جهانی اقتصاد
مجتبی توانگر عضو کمیسیون اقتصادی مجلس نیز با اشاره به اینکه اکنون فرصت خوبی برای همگامی اقتصاد کشور با استانداردهای روز جهانی فراهم شده است، ادامه داد: تا پیش از این، امکان جذب سرمایه گذاران خطرپذیر که آن کسب و کارها را بهدبلوغ می رساندند، فراهم نبود اما فرصتی مناسب برای سرمایه گذاری و کمک به رشد و توسعه اقتصاد دیجیتال فراهم شده است.
وی افزود: تا کنون چند شرکت مبتنی بر دارایی های نامشهود عرضه شده بودند که دارایی نامشهود آن ها نرم افزار بود اما ویزگی تپسی علاوه بر نرم افزار، مشتریان و پلتفرم خاص خود را دارد که در نوع خود، یک حرکت رو به جلو به شمار میرود.
توانگر، با بیان اینکه امروز امکان سرمایه گذاری بر روی شرکت های دارای دارایی های نامشهود فراهم شده است ادامه داد: این امر، مسوولیت بورس را سنگین می کند که باید نظام ارزیابی و شفافیت جدی ایجاد شود تا ضمن جلب اعتماد مردم زمینه را برای رشد و رونق اقتصاد فراهم شود.