از صید ماهی تا پادشاهی؛ گام به گام با کارآفرینی در شریف
گام پنجم: قد کشیدن در مرکز رشد
«از صید ماهی تا پادشاهی» عنوانی برای داستان دانشجویی به نام متین (از بچههای دانشکده مهندسی و علم مواد) است که در هر گام نشان میدهیم چطور کسبوکار خودش را راهاندازی میکند. او ابتدا از یک ایده درست کارش را شروع کرد (ماهی خود را شکار کرد) و گام به گام در حال توسعه ایده و کسبوکارش است (تا جاییکه پادشاه مسیر زندگی و شغلیاش خواهد شد).
متین و همتیمیهایش بالاخره توانسته بودند به یک محصول بازار پسند دست پیدا کنند و حالا زمانش رسیده بود که شرکت خود را ثبت کند. برخلاف تصور، شروع مسیر کارآفرینی از ثبت یک شرکت نیست و حتی در قسمتهای قبل نیز متوجه شدید که متین در قدم اول دنبال پیدا کردن پول برای شروع کارش نبود بلکه تمام تمرکز خود را روی محصول و مدل کسبوکارش گذاشته بود. در حقیقت زمانی باید سراغ ثبت شرکت رفت که به یک محصول بازار پسند رسیده باشیم و همچنین اعضای تیم استارتاپ نیز مشخص شده باشند. متین ۹ ماه را در شتاب دهنده شریف سپری کرد و در نهایت مدیر شتاب دهنده به او گفت که زمانش رسیده شرکتش را ثبت کند و وارد مرکز رشد شریف شود.
متین اسم شرکتش را «موادیسم» میگذارد و حالا برای ورود به مرکز رشد شریف آماده میشود. در قسمتهای قبل با خدمات مرکز کارآفرینی و شتاب دهنده شریف که جزو زنجیره حمایتی پارک علم و فناوری شریف هستند آشنا شدیم و حالا باید با خدمات و حمایتهای مرکز رشد شریف آشنا شوید.
برخلاف مرکز کارآفرینی و شتابدهنده که داخل دانشگاه هستند، فضاهای مرکز رشد بیرون از دانشگاه (دیوار به دیوار دانشگاه) قرار دارند. مرکز رشد شریف در سال ۱۳۸۲ تأسیس شد. این مرکز علاوه بر تأمین فضای استقرار و دفتر کار در نزدیکی شریف، با ارائه خدمات متنوع آموزشی، مشاوره ای، تبلیغاتی، بازاریابی و شبکهسازی به رشد کسبوکارهای تازهتاسیس کمک میکند.
تاکنون بیشتر از 400 شرکت نوپا از خدمات مرکز رشد استفاده کردند و در حال حاضر بیش از 90 شرکت در مرکز رشد و سایتهای تخصصی آن مستقر هستند. فضاهایی که مرکز رشد برای استقرار ارائه میدهد مثل شتابدهنده حالت اشتراکی ندارد بلکه فضاهای کار اختصاصی (مثل یک اتاق) هستند. چند نکته بابت فضاهای موجود در مرکز رشد هست:
• مدت استقرار در این فضاها حداکثر 3 سال است.
• استفاده از این فضاها مشمول پرداخت هزینه است.
• در حال حاضر 110 فضای کار اختصاصی در مرکز رشد وجود دارد.
• امکانات شامل: 100 گیگابایت اینترنت رایگان، اتاق جلسه و … در مرکز فراهم شده است.
یکی از امکانات ویژه مرکز رشد، دسترسی 24 ساعته آن حتی در روزهای تعطیل سال است که خیلی مورد اشتقبال شرکتهای نوپاست. همچنان آموزشها و مشاورههای مرکز رشد برای شرکتهایش رایگان است. از طرفی پارک علم و فناوری شریف یک کمک بلاعوض سالانه (تا سقف 35 میلیون تومان) برای شرکتهای مرکز رشد اختصاص داده است.
مانند شتابدهنده، ورود به مرکز رشد نیاز به ارائه کلی کسبوکار و داوری در کمیته پذیرش مخصوص خود را دارد. متین ابتدا سراغ مدیر مرکز رشد رفت تا هم فضاهای مرکز رشد را ببیند و هم در مورد کمیته پذیرش و آماده سازی مستندات لازم صحبت کند (دفتر مدیر مرکز رشد در خیابان قاسمی نبش کوچه گلستان بود). اتاقهای مرکز رشد با اینکه کوچک بودند اما کاملا برای شروع کار شرکتش مناسب بود. متنی درخواست عضویت خود را سایت پارک علم و فناوری شریف (بخش پذیرش) ثبت کرد.
در صحبت با مدیر مرکز رشد متوجه شد که تقاضا برای عضویت در مرکز زیاد است و باید ارائه خوبی از شرکتش در جلسه داوری داشته باشد. او باید نشان دهد که شرکت تازه تاسیسش تا الان توانسته چند قرارداد با مجموعههای صنعتی منعقدکند و فروش اولیه (هرچند کم) برای شرکت «موادیسم» داشته باشد و اعضای تیمش همگی آماده کار تماموقت در شرکت هستند.
روز داوری فرارسید و متین این بار هم توانست نظر داوران را به کارش جلب کند. او در مرکز ذشد پذیرفته شدحالا میتوانست تا 3 سال با خیال راحت تمام تمرکز را روی توسعه موادیسم بگذارد، فروش شرکت را بالا ببرد و تیمش را کامل کند. شرکت متین آماده قد کشیدن در مرکز رشد شریف بود.