رومند یکی از قدرتمندترین استارتآپها در زمینه هوش مصنوعی و پردازش سیگنال گفتار است که فعالیت خود را از سال 1399 شروع کرده است.
به گزارش روابط عمومی پارک علم و فناوری شریف، علیرضا حاجیتبار، مدیر پروژه استارتآپ رومند گفت: رومند استارتآپی است که از دل مرکز نوآوری عصر گویش پرداز بیرون آمده است. عصر گویش پرداز جزو اولین شرکتهای هوش مصنوعی ایران بوده که حدود ۲۰ سال است به عنوان بزرگترین شرکت در حوزه پردازش گفتار در کشور فعالیت میکند.
حاجیتبار با اشاره به اینکه حدود یک سال است این مرکز نوآوری در پارک علم و فناوری شریف راهاندازی شده است، گفت: این استارتاپ، استودیویی در حوزه پردازش گفتار و پردازش متن است. رومند اولین خروجی این مرکز نوآوری است که امیدواریم بتواند نتایج خوبی کسب کند. تقریبا از سال ۱۴۰۰ این استارتآپ شروع شد و در هفته سوم ۱۴۰۱ توانستیم محصول اولیه رومند را به بازار معرفی کنیم.
مدیر پروژه استارتآپ رومند با بیان اینکه شاخصترین خدمتی که پروژه رومند میتواند ارائه دهد دستیار صوتی کسب و کارهاست، ادامه داد: ویجتهایی که به صورت «چت بات» در وبسایتها قرار میگیرند شامل این خدمات میشوند به طوری که اپراتورها میتوانند پاسخگوی نیازهای مشتریان باشند.
حاجیتبار افزود: ما فضای اضافهتری را در این چت باتّها ایجاد کردهایم که مشتریان امکان ارسال فایل صوتی، دریافت و تبدیل آنها به متن، جست و جو در فایلّهای صوتی و نیز پرسش و پاسخ در پرسشهای متداول را داشته باشند که قبل از ارسال به اپراتور، رومند بتواند از آنها پشتیبانی کند.
وی با اشاره به اینکه بزرگترین چالش ما در بحث داده است، گفت: ما بزرگترین منبع پردازش گفتار کشور زیر نظر دکتر صامتی هستیم. این آزمایشگاه چندین سال قدمت دارد و یکی از فعالترین آزمایشگاههای پردازش گفتار و پردازش متن زبان فارسی کشور بوده است.
مدیر استارتآپ رومند در ادامه در تشریح بزرگترین چالشی که طی ۲۰ سال گذشته با آن مواجه بودهاند، گفت: کمبود دادههای مناسب زبان فارسی بزرگترین چالش ما بوده است.
حاجیتبار توضیح داد: معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تلاش بسیاری کرده تا بتواند این موضوع را برطرف کند اما متاسفانه معمولا وقتی حوزههای جدیدی در کشور مطرح میشوند قبل از اینکه متخصصان ورود کنند افراد زیادی با رانتهای مختلف یا به شکلهای گوناگون میتوانند این پروژه ها را بگیرند که نتیجه آن، خروجیهای موجود است که توانایی رقابت با زبان انگلیسی و سایر زبانهای دنیا را ندارد. با اینکه هزینه بسیاری در این زمینه صرف شده اما مهمترین مشکل این بوده که افرادی که برای این کار بودجه تخصیص میدهند نتوانستهاند خوب را از بد درک کنند و به هر شکلی این پروژههای جمعآوری داده به مجموعههایی داده شده که خروجیهای آنها مناسب و قابل استفاده نبوده زیرا دانش تجارت را نداشتند. وی در ادامه گفت: وقتی شما به یک آزمایشگاهی پروژه تجاری میدهید چون دانش تجاری ندارند خروجی آن به صورت آکادمیک خواهد بود و اصلا به درد تجارت و مردم نمیخورد.
مدیر استارتآپ رومند با بیان اینکه در حال حاضر قواعد و دستور زبان فارسی تقریبا در حال کمرنگ شدن مخصوصا در بین جوانان است، گفت: حفظ زبان فارسی اولین اولویت آزمایشگاه پردازش گفتار شرکت عصر گویش و استارتآپ رومند خواهد بود و تمام تلاش ما این است که با تبدیل گفتار محاوره به رسمی بتوانیم این مشکل را حل کنیم.
حاجیتبار افزود: ما مشکل منابع انسانی نداریم زیرا متخصصان خوبی در این حوزه داریم. اما زمانی که داده و سرمایه وجود نداشته باشد، نمیتوان روی این موضوعات کار کرد. سرمایه زیادی که در این حوزه صرف شده متاسفانه خروجی مناسبی نداشته است. سازمانهای فعال در حوزه پردازش گفتار و زبان فارسی باید کار را به کسی بسپارند که چندین سال تجربه و پروژههای موفقی در این زمینه داشته است. امیدواریم با رفع این مشکلات بتوانیم یک بستر هوشمند مناسب در زبان فارسی برای مردم ایران ایجاد کنیم.
مدیر استارتآپ رومند با بیان اینکه استارتآپ رومند به تازگی وارد ناحیه نوآوری شریف شده است، افزود: رومند ماهیت مستقل خود را یافته و به عنوان دستیار صوتی فعالیت خود را آغاز کرده اما عصر گویش پرداز چندین سال است در ناحیه نوآوری شریف حضور دارد و با مرکز رشد تعاملات خوبی داشته و توانسته از ارتباطات با این ناحیه استفاده کند.
حاجیتبار در پایان گفت: امیدواریم رومند هم بتواند از امکانات ناحیه نوآوری شریف استفاده کند. یکی از مهم ترین مسائلی که پارک از شرکتها حمایت میکند بحث استقرار استارتآپهای نوپا و جدید و شبکهسازی مناسب برای آنها است و مدیریت پارک نیز در این زمینه تاکید بسیاری دارند. هرچه ناحیه نوآوری شریف بزرگتر شود، ما میتوانیم از سازمانهای بزرگ درخواست کنیم اگر بودجهای صرف میکنند در جای درست آن را هزینه کنند که خروجی مناسبی داشته باشد چرا که اکنون این موضوع، یکی از مهمترین چالشهای کشور است.