از صید ماهی تا پادشاهی

گام به گام با مسیر کارآفرینی در شریف

گام اول:
ایده‌های سرگردانی که در ذهن‌مان می‌چرخند.

 

احتمالاً با شنیدن کلمه کارآفرینی یاد کارآفرین‌های مشهوری می افتید که  مجموعه‌های بزرگی مثل دیجی‌کالا، آپارات، بازار و … را ایجاد کردند. مسیرکارآفرینی در عین جذابیت، سختی‌های خاص خود را دارد اما دانشگاه صنعتی شریف سازوکار ویژه‌ای برای حمایت از کارآفرینان نوپا در این سفر پرچالش دارد. قرار است در 10 گام، مسیر کارآفرینی را معرفی کنیم و در هر مرحله به شما بگوییم که دانشگاه چطور به واسطه پارک علم و فناوری شریف به داد کارآفرینان و صاحبان ایده‌های استارتاپی می‌رسد.
کل این مسیر را با داستان یک دانشجو به اسم متین توضیح می‌دهیم. متین دانشجوی ورودی 1399 دانشکده مهندسی و علم مواد است. به شما نشان خواهیم داد که چطور متین به یک ایده طلایی در کارآفرینی می‌رسد (اینجاست که ماهی خود را صید می‌کند) و چطور در ادامه مسیر، یک کسب‌وکار فناور و دانش‌بنیان ایجاد می‌کند (و اینجاست که پادشاه مسیر شغلی و حرفه‌ای خودش می‌شود).
متین  از درس‌های دانشکده خوششن نمی‌آید اما در هر صورت مجبور است رشته کارشناسی خود را تمام کند. خیلی اوقات در فکر اپلای هم هست اما فعلاً به این موضوع به صورت جدی فکر نمی‌کند و تمام تمرکز خود را گذاشته تا دوران کارشناسی تمام شود. متین شخصیت خلاقی داردو همیشه در بین دوستانش به عنوان کسی که ایده‌های جذابی می‌دهد، شناخته می‌شود. علاوه بر این متین ویژگی خوبی در جمع کردن دوستانش برای تعطیلات آخر هفته دارد.
یک روز متین در کانال تلگرامی مربوط به انجمن علمی دانشکده‌اش متوجه رویدادی با عنوان «مسابقه چالش مواد» می‌شود. پوستر رویداد نظرش را جلب کرد و مشاهده کرد مرکز کارآفرینی هم به عنوان یکی از حامیان برنامه حضور دارد. قبلا اسم مرکز را از بین دانشجوهای سال بالایی شنیده بود اما نمی‌دانست دقیقاً مرکز کارآفرینی چه کاری انجام می‌دهد.
متین تصمیم گرفت در مسابقه چالش مواد شرکت کند و صرفاً از روی تفریح ببیند که چه خبر است. در افتتاحیه برنامه شرکت می‌کند و متوجه روند رویداد و کارگاه‌های آموزشی قرار می‌گیرد که شرکت در آنها الزامی بود. در این رویداد قرار است هر یک از شرکت کننده‌ها بتوانند به صورت تیمی برای چالش‌هایی که در صنایع مرتبط با حوزه مواد هست ایده و طرح مشخصی بیاورند. ایده و طرحی که قابلیت تبدیل شدن به یک کسب و کار را داشته باشد.
متین متوجه می‌شود یکی از این چالش‌ها مربوط به استخراج فلزات گرانبها از بردهای الکترونیکی است.  او از بچگی عاشق خراب کردن بردها و مدارهای الکترونیکی بود و سعی می‌کرد با مدارهای سوخته چیزهای عجیبی درست کند. حالا در این رویداد متوجه شد که یکی از چالش‌های این حوزه، روشی برای استخراج فلزاتی هست که در این مدارها وجود دارند. اینجا بود که جرقه‌های مختلف به ذهن متین خطور کرد.
متین یک بار در آزمایشگاه‌های دانشکده روی این مورد کار کرده بود و در همفکری با استادش به نتایج جالبی هم رسیده بود اما بعد از یک مدت این کار را رها کرده بود و حالا در این رویداد متوجه شده بود که این یکی از چالش‌های مهم صنعت است.
متین به اجبار در کارگاه‌های آموزشی این رویداد شرکت می‌کند. اینجاست که با کارگاه‌های متفاوتی رو به رو می‌شود. کارگاه‌هایی که ارائه‌دهنده آن مرکز کارآفرینی شریف بود و در این کلاس‌ها خبری از مسائل فنی نبود و فقط روی مباحث کسب‌وکاری و مهارتهای تیم‌سازی صحبت می‌شد. متین عاشق این مباحث شده بود چراکه به روحیاتش هم نزدیک بود. در این کارگاه‌‌ها یاد گرفت که 2 کار اساسی باید انجام دهد. یکی اینکه روی ابتکارعمل ایده‌اش بیشتر تحقیق کند و دوم اینکه تیم خودش را باید بسازد.
شما دانشجوی عزیز تا به اینجای کار با اولین گام از مسیر کارآفرینی در شریف آشنا شدید. بررسی نیازها و دغدغه‌های صنایع و ارائه ایده‌های کاربردی اولین و مهمترین گام در مسیر کارآفرینی است و حتما متوجه شدید که چطور مرکز کارآفرینی شریف به صورت زیرپوستی در قالب یک رویداد دانشکده‌ای توانست جرقه‌ای در ذهن متین شکل دهد. حالا متین باید روی پروش ایده‌اش کار کند تا بتواند طرح قابل قبولی در مسابقه ارائه دهد از طرفی هم باید بعضی از دوستانش را هم در این مسیر همراه کند و تیم خود را بسازد. در قسمت‌های بعد این نوشته در روزنامه شریف توضیح خواهیم داد که چطور متین (و امثال متین) مرحله به مرحله با حمایت‌هایی که در دانشگاه وجود دارد می‌نوانند ایده و کسب‌وکارشان را ایجاد و رشد دهند.