صرفهجویی در مصرف برق از جمله موضوعاتی است که در سالهای گذشته بارها از طرف مسئولان مطرح شده اما هنوز شیوهنامه معینی در این زمینه وجود ندارد. با این حال برخی از شرکتهای بزرگ اعم از دولتی و خصوصی با استفاده از اینترنت اشیا و برخی گجتها توانستهاند زیرساخت کاهش و بهینهسازی مصرف انرژی را تأمین کنند.
شرکت نوآفرینان آیتک لیماک از اعضای پارک علم و فناوری شریف از جمله شرکتهای فعال در این زمینه است که با دوره بازگشت سرمایه حداکثر دو ساله محصولات و خدمات متنوعی در این زمین عرضه میکند.
پدرام اصلانی، مدیرعامل این شرکت در گفتوگو با روابط عمومی پارک علم و فناوری شریف درباره شیوههای نوین صرفهجویی در مصرف برق و تغییر استراتژی شرکت متبوع خود پس از شیوع ویروس کرونا گفت: شرکت آیوتک در آغاز در زمینه هوشمندسازی هتلها کار میکرد و آن زمان محصولی داشتیم که ویژه مدیریت آیوتی هتل (اینترنت اشیا برای برق داخلی) و خدمات دیگر هتلی بود. با توجه به شیوع ویروس کرونا تغییر مسیر دادیم و هوشمندسازی فضای کار، ادارات دولتی و خصوصی را مد نظر قراردادیم. عده شرکتهایی که ما به آنها خدمات میدهیم شرکتهایی هستند که مصرف برق زیادی دارند.
اصلانی درباره شیوههای کاهش مصرف برق با استفاده از اینترنت اشیا توضیح داد: فعالیت ما شامل دو بخش نرمافزاری و سختافزاری میشود. در بخش نرمافزاری در واقع هوش مصنوعی، مصرف برق را در فضاهای اداری کنترل میکند. علاوه بر این در بخش سختافزاری نیز گجتهایی داریم که داخل کلید و پریز قرار میگیرد و میزان مصرف را کنترل میکند. همچنین یک محصول وایرلس هم داریم که بسیار کوچک است و به راحتی نصب میشود. این محصول قابلیت نصب در ساختمانهای قدیمی را دارد و فرایند نصب آن بسیار راحت و سریع انجام میشود. این محصول به ما اجازه میدهد کلید و پریزهای قدیمی را به صورت وایرلس کنترل کنیم. همچنین محصول دیگری برای قطعاتی مانند اسپیلت داریم که سنسور رطوبت، دما و حضور افراد را تشخیص میدهد. این قطعات مناسب فضا و نیازهای مورد نظر است. این گجتها به یک سرور مرکزی وصل می شود.
این فعال استارتآپی در پاسخ به این پرسش که در زمینه فعالیتی خودتان با چه مشکلاتی روبرو هستید، این گونه پاسخ داد: متاسفانه دو مشکل در کشور ما وجود دارد که باعث میشود کنترل مصرف انرژی سخت شود. نخست یارانه پنهان انرژی است که منجر میشود بهای مصرف نسبت به بهای تمام شده انرژی اختلاف داشته باشد و انرژی با قیمت کمتری عرضه شود که به تبع آن صرفهجویی از فرهنگ مصرف خاج میشود. علاوه بر این، مشکل دوم ما مربوط به اتصالات پشت کنتور یا به اصطلاح برق دزدی میشود. در بسیاری از ساختمانها دیده میشود برق آسانسور و اسپیلتها از اتصالات پشت کنتور است.
وی همچنین درباره سیاستهای بالادستی در سازمانهای عمومی و ادارات دولتی افزود: متاسفانه دستورالعمل مشخصی در نهادهای عمومی و دولتی برای کاهش مصرف انرژی وجود ندارد و این موضوع باعث میشود تمایل چندانی برای این کار وجود نداشته باشد.
اصلانی همچنین درباره دوره بازگشت سرمایه مشتریان خود گفت: برای مثال یکی از سرای محلههای شهرداری سالانه مبلغ 36 میلیون تومان هزینه برق داشت. این شرکت با 36 میلیون تومان هزینه کرد در حوزه خرید تجهیزات از شرکت ما توانست مبلغ سالانه را به حدود 18 میلیون تومان برساند که با احتساب این موضوع بعد از 2 سال بدون نظر گرفتن افزایش قیمت برق به نقطه سربه سر میرسد. البته در این زمینه باید در نظر داشته باشیم که شرکتهای دولتی و عمومی در این زمینه باید اقدامات مشابهی داشته باشند تا مصرف برق در کشور کاهش یابد و نباید صرفاً به توجیه اقتصادی توجه کنند.
مدیرعامل شرکت نوآفرینان آی تک لیماک درباره تاثیر حضور در ناحیه نوآوری شریف گفت: ما با استفاده از برند شریف توانستیم موقعیت مناسبی را به لحاظ اعتباری به دست آوریم. استقرار فیزیکی ما نیز در ناحیه نوآوری شریف کمکهای قابل توجهی به شروع و توسعه کسبوکار ما کرد.