برنامه چشمانداز، گفتگویی اقتصادی در شبکه ایران کالا است که به بررسی مسائل روز اقتصاد کشور با حضور مسئولین، دانشگاهیان و کارشناسان مطرح اقتصادی میپردازد. این برنامه شنبه تا پنجشنبه ساعت 21 با اجرای دکتر فرشاد پرویزیان به صورت زنده به روی آنتن میرود. در قسمت شماره 519 «علیرضا جعفر، مدیر برنامهریزی پارک علم و فناوری شریف» به بررسی مشکلات شرکتهای دانشبنیان و سیاستهای توسعهای دولت برای حمایت از این شرکتها پرداخته است.
جعفر در مورد ماهیت پارکهای علم و فناوری گفت: تعدادی دانشگاه در کشور وجود دارد که دارای پارکهای علم و فناوری هستند که هر دانشجو یا هر فردی که قصد شروع یک فعالیت استارتاپی را داشته باشد میتواند مورد حمایت این نهادها قرار گیرد. دانشجویان و یا حتی افرادی که دارای کسبوکارهای چندین ساله و یا نوپا هستند میتوانند تحت حمایت این فضا رشد کنند. در حال حاضر 44 پارک علم و فناوری در سطح کشور وجود دارد که تعدادی از این پارکها متصل به فضای دانشگاه و تعدادی از آنها در سطح استانها فعالیت میکنند. پارک علم و فناوری شریف متصل به دانشگاه شریف است. وی ادامه داد: یک شرکت دانشبنیان برای خوداتکایی مالی و راهاندازی کسبوکار به سه نوع حمایت احتیاج دارد. در این حمایتها ممکن است دانشجویی به پارک علم و فناوری مراجعه کند که فقط یک ایده دارد، در این صورت این نهاد دانشجو را به سمت شتابدهنده دانشگاه هدایت میکند تا در تیمسازی خدمات مختلف گرفته و ایده خود را پختهتر کند تا بعدا این ایده به یک استارتاپ تبدیل شود. در دومین نوع حمایت ممکن است کسانی که کسبوکار نوپایی را راهاندازی کردهاند به این نهاد مراجعه کنند، در این صورت نهاد پارک علم و فناوری با یک مکانیسم حمایتی آنها را وارد مرکز رشد خواهد کرد. در نوع سوم ممکن است یک شرکت چندین سال تاسیس به نهاد مراجعه کند تا بتواند برای رشد به دانشگاه متصل شود.
پس ما برای سه دسته مخاطب، سه نوع خدمت ارائه میدهیم. برای دسته اول سرمایه اولیه و مکان رایگان، برای دسته دوم فضای اجارهای با قیمت حمایتی و برای دسته سوم ارتباط با دانشگاهها را فراهم میکنیم.
جعفر گفت: شتابدهنده پارک علم و فناوری شریف 7 سال است که در این زمینه مشغول فعالیت است و تاکنون 150 استارتاپ از شتابدهنده شریف خارج شدهاند. از این تعداد 35 شرکت بسیار موفق عمل کرده و توانستهاند سرمایه جذب کنند. از داخل شرکتهای تازه تاسیس یک ساله در عرض 17 سال، تعداد زیادی شرکت نوپا خارج شده که تماما دانشبنیان و فناور هستند. ما در این مدت همه تلاش خود را به صورت انواع سازوکارهای حمایتی انجام دادیم تا بتوانیم به رشد و توسعه این شرکتها کمک کنیم. اگر تمام قسمتهای قانون جهش شرکتهای دانشبنیان به تصویب مجلس برسد ممکن است بتوانیم در مقیاس بزرگتر موفقیتهای بیشتری در زمینه استارتاپهای اقتصادی در مقیاس اقتصاد کلان دست یابیم و اقتصاد کشور به سمت دانشبنیان شدن سوق پیدا کند. مدیر برنامهریزی پارک علم و فناوری شریف گفت: یک کسبوکار دانشبنیان، هم میتواند دانش محور باشد و هم محصول میتواند دانش محور باشد، یعنی در داخل آن باید از فناوری جدیدی استفاده شده باشد که بر پایه آن محصولات با سطح پیچیدگی در فناوری تولید شود. سطح فناوری و پیچیدگی آن توسط کارگروه شرکتهای دانشبنیان تعیین میشود. متاسفانه ما نمیتوانیم اقتصاد دانشبنیان را در خانه خود احساس کنیم چون این شرکتها نتوانستند متناسب با نیاز مشتری قدم بردارند.
فیلم کامل این گفتگو را میتوانید در آپارات پارک علم و فناوری شریف ببینید.