شرکت زیستا ژن آفرین با ایدهمحوری ساخت دستگاه توالییاب DNA برای تستهای ژنتیک و همچنین شرکت هومن ژن پارس در زمینه ارائه خدمات تحلیل دادههای حجیم زیستی و توالییابی نسل جدید در حوزه ژنتیک مشغول به فعالیت هستند.
به گزارش روابطعمومی پارک علم و فناوری شریف «دامون نشتاعلی، مدیرعامل شرکت هومن ژن پارس و مدیر اجرایی شرکت زیستا ژن آفرین» درباره شروع فعالیت این شرکت گفت: از سال ۹۵ ایده تحلیل داده و خدمات مربوط شکل گرفت و بعد از گذشت یک سال وارد بازار شد. در اوایل سال ۹۶ از طرف سازمان زیست فناوری، پروژههای ملی مهندسی معکوس از ساخت دستگاه توالییاب DNA با تکنولوژی بالا در زمینه ژنتیک تعریف شد و بنیان شرکت زیستا ژن آفرین شکل گرفت.
نشتاعلی با اشاره به اینکه ۹۰درصد بازار جهانی این دستگاه در اختیار شرکتهای امریکایی است، ادامه داد: با توجه به نیاز آینده پزشکی و همچنین تحریمهای حاکم بر کشور موفق شدیم در سالی که گذشت مهندسی معکوس این دستگاه را با موفقیت انجام دهیم. درحالحاضر نیز در فاز تست نهایی آن قرار داریم که با جمعبندی کلی در آینده نزدیک این محصول را به بازار عرضه میکنیم.
نشتاعلی اضافه کرد: این محصول با قابلیت خوانش DNA و ژنتیک توانایی شناسایی عیوب ژن فرد را دارد. این امر کمک بزرگی در فضای درمان یا پیشگیری بیماریهای ژنتیکی ایفا میکند. این دستگاه همچنین برای درمان بیماریهایی مانند سرطان میتواند داروی متناسب با نوع سرطان برای طول عمر بیشتر را پیشنهاد دهد. همچنین با خوانش DNA میتوان توانمندیهای فردی یک نفر را شناسایی کرد و در تقویت بیش از پیش آن برنامهریزی بلندمدت انجام داد.مدیر اجرایی شرکت زیستا ژن آفرین درباره تولید دستگاه دیگر این شرکت توضیح داد: «اسکنر لام» از دیگر محصولات این شرکت است که از نظر سرعت و کیفیت توانسته از شرکتهای رقیب خود پیشی بگیرد. کاربردهای اصلی این دستگاه در بیمارستانهای تشخیصی و آزمایشات ژنتیکی است.
نشتاعلی اظهار کرد: درحالحاضر ما تمامی قطعات را از کشورهای امریکا یا نمایندگی آنها در چین تامین میکنیم اما این امکان وجود دارد که به مرور زمان و نیازمندیهای لازم آغاز به طراحی و تولید قطعات داخلی کنیم.
وی درباره چالشهایی که در این راه پشت سر گذاشتهاند، گفت: تولید محصولی با تکنولوژی بالا بسیار پرهزینه و نیازمند حمایت است. متاسفانه هر قدر هم کشور نیاز حیاتی به یک محصول داشته باشد باز هم در بعضی موارد استارتاپ از حمایت لازم برخوردار نشده و در نیمه راه رها میشود. مهاجرت نیروهای نخبه نیز از دیگر چالشهای ما به حساب میآید. ما توانایی آموزش نیروی کارآمد را داریم اما این امر مستلزم صرف هزینه و زمان بیشتری خواهد بود.