هفته گذشته آیین معارفه و تکریم رئیس دانشگاه صنعتی شریف برگزار شد و دوران ریاست دکتر محمود فتوحی بهعنوان هفدهمین رئیس دانشگاه شریف به پایان رسید.
به گزارش روابطعمومی پارک علم و فناوری شریف، هفته گذشته دکتر محمود فتوحی فیروزآبادی پس از ۷ سال مدیریت توانمند و یکپارچه این دانشگاه، سُکانداری برترین دانشگاه ایران در حوزه مهندسی، فناوری و علوم کامپیوتری را به دکتر رسول جلیلی، یکی از استادان توانمند و خوشنام این دانشگاه سپرد تا در دوره جدید نیز شاهد ادامه مسیر درخشش این دانشگاه در عرصه علم و فناوری باشیم.
دکتر محمود فتوحی فیروزآبادی از استادان برجسته رشته برق در دانشگاه صنعتی شریف است که ۱۶ شهریور ۱۳۹۳ بهعنوان هفدهمین رئیس دانشگاه صنعتی شریف منصوب شد و کار خود را در این دانشگاه آغاز کرد. دکتر فتوحی اولین گام اساسی خود در دانشگاه را با تشکیل شورای برنامهریزی راهبردی متشکل از همکاران باتجربه، متخصص و با سلایق و دیدگاههای مختلف برداشت و با تصویب برنامه راهبردی دانشگاه در هیات امنا نقشه راه خود در مدیریت دانشگاه را تعیین کرد. مهمترین اهداف اساسی این برنامه شامل سرآمدی در آموزش و تربیت سرمایه انسانی جامعه، سرآمدی در علم و فناوری، سرآمدی در اثربخشی اجتماعی، ارتقای جایگاه دانشگاه به تراز بینالمللی، ایجاد یک زیستبوم اخلاقمحور، خردگرا، آزاداندیش، منضبط و بانشاط، توسعه فضای فیزیکی و امکانات کالبدی و ارتقای زیرساختهای مدیریتی و نظام حکمرانی بود.
علاوهبر این، مرکزی با عنوان مرکز برنامهریزی راهبردی نیز تاسیس شد تا به اجرای برنامه راهبردی و اتصال آن به نظام بودجهریزی بپردازد و زمینه را برای پایش شاخصهای راهبردی و ارزیابی عملکرد دانشگاه در اجرای برنامههای راهبردی فراهم کند.
حاصل این برنامه پس از ۷ سال، موفقیتهای چشمگیر در عرصه نیروی انسانی، آموزش، پژوهش و فناوری، فرهنگی و دانشجویی، زیرساختهای اطلاعاتی و فیزیکی دانشگاه است که در ادامه به دستاوردهای ۷ سال سُکانداری وی در برترین دانشگاه فنی مهندسی کشور خواهیم پرداخت.
ارتقای کمی و کیفی اعضای هیاتعلمی دانشگاه
مهم ترین سرمایه یک دانشگاه نیروی انسانی و اعضای هیاتعلمی هستند که ستونهای علمی و فرهنگی دانشگاه را تشکیل میدهند. توجه به ارتقای کمی و کیفی اعضای هیات علمی یکی از مهمترین اقدامات دکتر فتوحی طی ۷ سال گذشته است. این دستاوردها در شرایطی حاصل شده که در سالهای اخیر به دلیل شرایط سخت اقتصادی و عدم افزایش حقوق و مزایای اعضای هیاتعلمی دانشگاهها، تمایل برای بازگشت به کشور و اشتغال در دانشگاه کاهش یافته است. نتیجه تلاشهای صورت گرفته جذب ۱۳۰ عضو هیاتعلمی از فارغالتحصیلان برترین دانشگاههای خارجی و داخلی و ارتقای تعداد استادان نسبت به دانشجو از عدد ۲۳ به ۲۰ است.
تقویت بستر آموزش مجازی و دورههای آموزشی
دانشگاه صنعتی شریف از جمله اولین مراکز آموزشی کشور است که قبل از شیوع ویروس کرونا توجه ویژه به آموزشهای مجازی و الکترونیک داشت به همین دلیل با شیوع ویروس کرونا توانست بهسرعت در سطح گستردهای آموزشهای مجازی خود را با کیفیت مطلوب آغاز کند. علاوهبر این، توجه به دورههای آموزشی جدید بهویژه دورههای میانرشتهای یکی از اهداف مهم برنامه راهبردی تدوین شده بود که در ماحصل فعالیتهای انجامشده در این بخش ایجاد و تصویب ۹ زمینه میانرشتهای در شورای تحصیلات تکمیلی و شورای دانشگاه است.
پژوهش و فناوری، نقطه قوت کارنامه ۷ ساله
دانشگاه صنعتی شریف همواره سرآمدترین دانشگاه در عرصه پژوهش و فناوری بوده است، در دوره ۷ ساله ریاست دکتر فتوحی نیز تدوین برنامه راهبردی پژوهش و فناوری دانشگاه در جهت تکمیل زنجیره دانش به ارزش، اجرای برنامههای گستردهای برای توسعه، ارتقای کیفیت و هدفمند کردن پژوهشهای بنیادی و کاربردی، ساماندهی پژوهشکدهها و مراکز پژوهشی، توجه جدی به حوزههای بینرشتهای از طریق پیگیری دورههای تحصیلات تکمیلی در این حوزهها و ایجاد دو پژوهشکدههای جامع و اهتمام جدی به توسعه فناوری و ایجاد نهادهای دانشبنیان مورد توجه قرار گرفت. مهم ترین اقدامات انجامشده در این بخش موارد ذیل را شامل میشود:
- اختصاص ۴۲ میلیارد ریال برای بازسازی و ارتقای مرکز فناوری اطلاعات و شبکه فناوری اطلاعات دانشگاه و خوابگاهها
- گسترش کمنظیر قراردادهای صنعتی دانشگاه با در نظر گرفتن امتیازهای تشویقی در هیاتممیزه
- ایجاد و بهرهبرداری از مجتمعهای خدمات فناوری
- گسترش خدمات پشتیبانی از قراردادهای پژوهشی
- استقرار شرکتهای دانشبنیان در اطراف دانشگاه
- توسعه فعالیتهای پارک علم و فناوری
- گسترش قابل توجه مرکز رشد شریف و نیز ایجاد و توسعه شتابدهنده شریف
- به رسمیت شناخته شدن نواحی مجاور دانشگاه بهعنوان ناحیه نوآوری شریف
توجه ویژه به فعالیتهای فرهنگی
طی ۷ سال گذشته به موضوع فرهنگ و فعالیتهای فرهنگی در دانشگاه شریف توجه ویژهای شده است. دانشجویان از تفکرات و سلایق مختلف در چارچوب ضوابط و آییننامهها علایق خود را پیگیری کردهاند. از مهمترین اقدامات انجامشده در حوزه فرهنگی میتوان به این موارد اشاره کرد:
- افزایش تعداد نشریات دانشجویی
- افزایش تعداد رویدادهای فرهنگی و مذهبی برگزار شده (حتی در شرایط کرونا)
- اجرای طرحهای فرهنگی و اجتماعی همچون شریف زیبای من، شریف بدون خودرو و جشنواره اقوام
- فعالیت ۳۰ کانون فرهنگی و هنری
- فعالیت ۲۶ انجمن علمی و فرهنگی
- تشکیل ۴ تشکل اسلامی دانشجویی
- نزدیک به یکصد نشریه دانشجویی در زمینههای مختلف علمی، هنری، ورزشی، سیاسی و مذهبی
خاطره خوش زندگی در شریف
توسعه امور رفاهی و بهبود شرایط زندگی با شعار «خاطره خوش زندگی دانشگاهی» طی این ۷ سال عملیاتی شد که موضوعات زیر را دربرمیگیرد:
- بهبود فضاهای ورزشی
- ایجاد یا بهبود فضاهای ورزشی و تفریحی
- ایجاد فضاهایی برای گفتوگو و کار گروهی بهویژه در طبقات همکف دانشکدهها
- ایجاد فضاهای سبز و استراحت، ایجاد تنوع در امکانات غذاخوری و زیباسازی و نوسازی خوابگاهها
- طرح بازسازی و نوسازی ۱۰۰۰ اتاق خوابگاههای مختلف دانشگاه که تاکنون در قالب طرح ۳۰-۳۰-۴۰، بیش از ۱۰۰ اتاق بازسازی کامل شده است.
تکمیل و بهرهبرداری از پروژههای زیربنایی دانشگاه
به گفته دکتر فتوحی، کمبود فضای کالبدی یکی از مشکلات اصلی و مزمن دانشگاه بود که با برنامهریزی و کمک دستاندرکاران دانشگاهی بخش بزرگی از پروژههای زیربنایی دانشگاه تکمیل شده و به بهرهبرداری رسیده و برنامهریزی و مقدمات بسیاری از پروژههای دیگر نیز آغاز شده است. مهمترین اقدامات انجامشده در این بخش شامل موارد زیر است:
- تکمیل و به بهرهبرداری رساندن ۳ پروژه با مجموع زیربنای افزونبر ۴۳۰۰۰ مترمربع
- اتمام ساختمان جدید دانشکده مهندسی مکانیک با ۱۵۲۰۰ مترمربع زیربنا
- اتمام ساختمان کلاسهای درس با ۱۰۰۰۰ مترمربع زیربنا
- اتمام ساختمان جدید دانشکده هوافضا و معاونت پژوهشی و مجتمعهای نوآوری با ۱۸۲۰۰ مترمربع زیربنا
- کلنگزنی پروژه دانشکده مهندسی و علم مواد با ۱۰۱۷۰ مترمربع زیربنا
- توسعه دانشکده مهندسی عمران با حدود ۱۰۰۰۰ مترمربع زیربنا
- اضافه شدن ۳۷۰۰ مترمربع به مجتمعهای خدمات فناوری با تکمیل فازهای دوم و سوم
- طراحی و ساخت پروژه سردر دانشگاه
- تکمیل آمفی تئاتر دانشکده مدیریت و اقتصاد (با حدود ۵۰۰ نفر ظرفیت)
- تکمیل آمفی تئاتر کامپیوتر (با ظرفیت حدود ۳۵۰ نفر)
- تکمیل و بهرهبرداری از طبقه ششم دانشکده فیزیک و طبقه هفتم دانشکده مهندسی برق
- تکمیل و افتتاح پروژه پارکینگ طبقاتی با مساحت ۳۶۰۰۰ مترمربع بدون استفاده از منابع دولتی به صورت BOT
- تهیه طرح جامع توسعه فضای فیزیکی دانشگاه (مراحل نهایی خود را سپری میکند و براساس آن، برنامه دانشگاه برای توسعه فضای فیزیکی و کالبدی برای یک افق ۱۵ ساله (سال ۱۴۱۴) مشخص خواهد شد)
- دریافت مجوز از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، وزارت امور اقتصادی و دارایی، بانک مرکزی و شورای اقتصاد برای اخذ وام ۱۰۰ میلیون دلاری از بانک توسعه اسلامی برای خرید تجهیزات آزمایشگاهی
ارتقای تراز بینالمللی دانشگاه
یکی از اولویتهای دانشگاه در دوره ۷ ساله ریاست دکتر فتوحی، ارتقای تراز بینالمللی دانشگاه بوده است. به عبارت دیگر، برنامههایی عملیاتی شده تا شاخصهای آموزشی، پژوهشی و فناورانه دانشگاه از لحاظ کمی و کیفی به نحوی تحول یابد که جایگاه دانشگاه در سطح ملی، منطقهای و بینالمللی سرآمد شود و در تراز دانشگاههای برتر جهان قرار گیرد. از جمله برنامههای عملیاتیشده میتوان این موارد را برشمرد:
- ارائه دورههای تخصصی کارآفرینی برای توانمندسازی دانشآموختگان
- جذب دانشجویان بینالملل کیفی بهویژه در پردیس بینالملل دانشگاه
- فراهمآوری بستر گذراندن دروس تخصصی در خارج از کشور یا ارائه دروس توسط استادان بینالمللی
- گسترش دورههای کارآموزی بینالمللی
- افزایش فرصتهای مطالعاتی دانشجویان تحصیلات تکمیلی از طریق عقد تفاهمنامههای دوجانبه و چندجانبه و ارائه تسهیلات مالی
- گسترش دورههای دکترای مدرک مشترک و دوگانه
- همکاریهای بینالمللی از طریق ارائه مشوقهای ویژه مانند تامین گرنت برای همکاریهای پژوهشی بینالمللی
- توجه ویژه به فعالیتهای بینالمللی در نظام ترفیع و ارتقای اعضای هیاتعلمی
- حمایت ویژه از پژوهشهای کاربردی و اولویتدار در قالب همکاریهای بینالمللی
- ایجاد زیرساخت جذب پژوهشگران پسادکترای بینالمللی
- اتصال شبکه آزمایشگاهی دانشگاه به شبکههای بینالمللی
- عضویت فعال در کنسرسیومهای پژوهشی ملی و بینالمللی (مانند سرن)
احیای بنیاد شریف
احیای بنیاد شریف و تغییر نام و ماموریت آن یکی دیگر از اقداماتی است که طی سالهای ریاست دکتر فتوحی انجام شده است. این بنیاد برای جذب منابع از محل هدایا و کمکهای نیکوکاران فعالیت میکند. این نهاد احیاشده در طول کمتر از ۳ سال منابع زیادی را جذب کرده و توانسته مشارکت قابلتوجهی را جلب کند. این منابع در اجرای پروژههای بزرگ، تجهیز آزمایشگاههای موجود یا ایجاد آزمایشگاههای جدید و نیز حمایت از دانشجویان هزینه شدهاند.