از صید ماهی تا پادشاهی؛ گام به گام با کارآفرینی در شریف
گام هفتم: پسا مرکز رشد؛ ورود به مجتمعهای فناوری
در ادامه داستان شکلگیری کسبوکار متین (شرکت موادیسم) بالاخره توانست از مجموعه مدنظرش سرمایه مالی لازم را کسب کند. فرآیندی طولانی بود که درنهایت سرمایهگذاران را متقاعد کرد. در این بین مشاوران حقوقی و سرمایهگذاری در مرکز رشد هم به متین خیلی کمک کردند و حتی در مورد نحوه ارائه صحیح به سرمایهگذار هم به متین مشاورههای لازم را دادند. رشد شرکت موادیسم بعد از این جذب سرمایه بسیار بالا رفت و متین به کمک سرمایهگذارانش توانست بازار محصولات شرکت را توسعه دهد.
3 سال استقرار در مرکز رشد برای متین به اتمام رسید و در این سالها کسبوکارش با فراز و نشیب زیادی موتجه شد و حتی با یکی از بنیانگذاران شرکت که از ابتدا شرکت موادیسم را تاسیس کردند دچار چالش شد و هرلحظه ممکن بود شرکت از هم بپاشد اما با درایت خود متین و حضور موثر مدیر مرکز رشد توانست از این بحران عبور کند. اینها پشت پرده چالشهای مسیر کارآفرینی هست که متین داشت همه اینها را تجربه میکرد.
مهلت حضور متین در مرکز رشد به اتمام رسیده بود و برای متین سوال پش آمده بود که آیا پارک علم و فناوری شریف همچنان از جریان رشد کسبوکارش کمک میکند یا نه؟ خصوصا که از بقیه شرکتهای مرکز رشد شنیده بود که از این مرحله به بعد دیگر فضای اداری در اختیار کارآفرینان قرار نمیگیرد. متین با این ابهامات سراغ مدیر فناوری پارک علم و فناوری شریف رفت که در طبقه همکف برج فناوری شریف بود. ظاهر شیک برج نظرش را جلب کرده بود. او تا قبل از این وارد برج نشده بوده بود و فقط تعریفش را شنیده بود.
مدیر فناوری پارک شریف در یک جلسه به صورت مفصل برای متین توضیح میدهد که حالا از شرکت او چه حمایتهایی میشود. او به متین میگوید که شرکتش الان به عنوان یک شرکت رشدیافته در پارک محسوب میشود و میتواند از خدمات مربوط به عضویت شرکتهای رشدیافته بهرهمند شود. شرکتهای رشدیافته، شرکتهایی هستند که مراحل رشد کسبوکار خود را سپری کردهاند و به وضعیتی پایدار، ساختاریافته و درآمدزا رسیدهاند و دارای محصول تجاریسازی شده هستند. این شرکتها برای حضور در اکوسیستم نوآوری شریف و استفاده از تسهیلات پارک، در مجتمعهای فناوری مستقر میشوند. مدیر فناوری پارک توضیح میدهد که حمایتهای پارک علم و فناوری شریف برای بعد از مرکز رشد همچنان ادامه دارد اما دیگر فضای اداری به شرکتها اختصاص نمیدهد و شرکتهای رشدیافته (که به درآمدزایی خوبی رسیدهاند) باید خودشان در اطراف دانشگاه (همان ناحیه نوآوری شریف) یک فضای استقرار فراهم کنند و بعد با عضویت در پارک از خدمات مربوط به دسته شرکتهای رشدیافته استفاده کنند ماند: ارائه خدمات قانونی (معافیتهای مالیاتی)، ارائه خدمات توسعه کسبوکار به واسطه شبکه کارگزان و شرکای پارک، ایجاد بسترهای لازم برای شبکهسازی و تسهیلگری در ارتباط با نهاهای ملی و محلی. همچنین عضویت به عنوان شرکت رشدیافته در پارک مانند ورود به شتابدهنده و مرکز رشد نیاز به ارائه محتوا و برنامههای شرکت در کمیته پذیرش است.
مجتمعهای فناوری به ساختمانهایی در ناحیه نوآوری شریف گفته میشوند که تمام واحدهای آن توسط شرکتهای فناور یا دانشبنیان خریده یا اجاره شده است و هیچ واحد مسکونی در آن ساکن نیستند. این مجتمعهای فناوری هم متعلق به دانشگاه یا پارک نیستند و شرکتها خودشان باید مستقیما با مالک هر واحد مذاکره داشته باشند. البته پارک علم و فناوری شریف کارگزارهای مختلفی دارد که به فناوران بابت خرید یا اجاره واحد اداری در اطراف دانشگاه شریف کمک میکنند.
یکی از نمونههای مشهور از مجتمعهای فناوری اطراف دانشگاه، برج فناوری شریف است. این برج با سرمایهگذاری صد در صدی بخش خصوصی در زمینی به مساحت بیش از ۳۲۰۰ مترمربع و در زیربنای ۲۶۰۰۰ مترمربع احداث شده و دارای بیش از 100 واحد است که توسط شرکتهای دانشبنیان و فناور خریداری شده است. این برج در بهار ۱۴۰۰ به بهرهبرداری رسید و شرکتهای دانشبنیان در آن مستقر شدند.
متین بعد از صحبتهای مدیر فناوری پارک سراغ کارگزاران مختلف رفت تا بتواند یک واحد اداری کوچک در ناحیه نوآوری پیدا کند. در نهایت موفق شد یک واحد 70 متری در یکی از مجتمعهای فناوری در خیابان قاسمی اجاره کند. این ساختمانی بود که در سالهای گذشته کافه بازار هم کارش را از آنجا شروع کرده بود و به همین خاطر این ساختمان حس خوبی به متین میداد. بعد از مستقر شدن خودش و همکارانش در محل کار جدید خیلی سریع برای عضویت شرکت رشدیافته در پارک علم و فناوری شریف اقدام کرد.