اول صبر، دوم صبر، سوم هم صبر
گفتگو با محمدصادق سالاری؛ مدیرعامل و بنیانگذار شرکت زیرساخت مرکز داده ارم
سلام؛ لطفاً یک مقدار از خودتان برای ما بگویید.
محمدصادق سالاری هستم؛ اهل شیراز، ورودی ۸۶ کارشناسی مهندسی مکانیک دانشگاه تهران و ورودی ۹۱ ارشد مهندسی انرژی شریف و در حال حاضر به عنوان بنیانگذار و مدیرعامل شرکت زیرساخت مرکز داده ارم در حال فعالیت هستم.
فضای دانشگاه تهران و شریف چقدر برای شما متفاوت بود؟
معمولاً افراد، نسبت به دوره لیسانس خود، از این جهت که بسیاری از فشارها کمتر هستند احساس بهتری دارند؛ اگر از منظر رویکرد اساتید و دانشجویان و دانشگاه نگاه کنیم، میتوان گفت دانشگاه تهران فضای بازتر و متنوعتری دارد، اما در مورد ارتباط با صنعت، شاید بتوان گفت دانشگاهی در این زمینه با شریف قابل مقایسه نیست.
در دوران تحصیل، چقدر به شغل و فضای کاری فکر میکردید؟
بازه کوتاهی در دوران کارشناسی به اپلای فکر میکردم، اما از آنجایی که بیشتر از آنکه شخصیت آکادمیکی داشته باشم، به صنعت علاقهمند بودم، از همان دوران دانشجویی به دنبال فضای کار و اشتغال بودم و جالب است اشاره کنم اولین روز کاری من، اولین روز بعد از دفاع کارشناسیم بود که به عنوان کارشناس فنی در سیستمهای اطفاء حریق وارد شرکت ایمنی نگهبان شدم و اولین تجربه کاری خود را شروع کردم، حدود ۳ ماه در آنجا فعالیت کردم و پس از نتایج کنکور ارشد، پایان اولین تجربه کاری من و شروع تحصیلم در شریف با یکدیگر مصادف شدند؛
اوایل ترم دوم دوره ارشد در شریف بود که برای کار در یک شرکت حوزه تجهیزات شبکه و دیتاسنتر (مرکز داده) اقدام کردم و باقی دوران ارشد را در حوزه تجهیزات خنککننده مرکز داده، در این شرکت سپری کردم.
آنچنان به درس علاقه نداشتید، فعالیت دانشجویی چطور؟
دوران لیسانس فعالیت زیادی داشتم، عضو انجمن اسلامی بودم و در برگزاری مراسم و رویدادها مشارکت فعالی داشتم، تجربه تعاملات مالی و تامین منابع را مدیون فعالیتهای دانشجویی هستم؛
اما از آنجایی که دوران ارشد با تجربه کاری خودم مقارن شد، متاسفانه نتوانستم از بعد درسی و فعالیت دانشجویی در شریف بهره ببرم.
از کی به فکر شروع این کسبوکار افتادید؟
در مدت دوساله کاریام حین ارشد، مدام به پتانسیل زیاد حوزه زیرساخت مرکز داده فکر میکردم و متوجه جای رشد بسیار زیاد آن بودم، بعد از آنکه با مدیر شرکتمان در مورد فضای توسعه این حوزه گفتگو کردم، متوجه مخالفت ایشان شدم و پس از آنکه دیگر جای رشدی برای خودم در آن شرکت ندیدم، تصمیم به استعفا و راهاندازی کسبوکار خودم گرفتم و سال ۹۳ به همراه دو نفر از دوستان دانشگاهی این شرکت را تاسیس کردیم و بعد از آنکه یکی از دوستانم از ما جدا شد، با مهندس حسنپور که همبنیانگذار این شرکت هستند، به مسیر کاری خود ادامه دادیم.
شرکت زیر ساخت مرکز داده ارم دقیقاً چه کاری انجام میدهد؟
به صورت کلی ما در حوزه زیرساخت فناوری اطلاعات فعالیت میکنیم؛ میتوان به طور دقیقتر گفت مهمترین قسمت حوزههای فناوری اطلاعات، مرکز داده آنهاست؛ در این زمینه ما ۴ محصول ارائه میدهیم: ۱. سیستمهای سرمایش مرکز داده، ۲. رکهای کامپیوتری، ۳. سامانههای بررسی مرکز داده و ۴. خدمات نگهداری و مراقبت مرکز داده.
به صورت کلی میتوان گفت پروژههای EPC انجام میدهیم، به شکلی که هر آنچیزی که یک شرکت برای طراحی، ساخت و نگهداری از مرکز داده خود نیاز دارد را ما ارائه میدهیم و به جرعت میتوان گفت یکی از ۳ شرکت برتر در این حوزه هستیم.
شریف چقدر در فضای ذهنی شما برای کسبوکار تاثیرگذار بود؟
باید بگویم خیلی؛ اعتماد به نفس و خدماتی که دانشگاه شریف و مردمانش به ما میدهند نقش بسیار سازندهای داشت؛ برای مثال دکتر ستاری و اعتماد ایشان نقش بسیار مهمی در بقای این شرکت ایفا کرد؛
این اعتماد به نفس و اطمینانی که دانشگاه به ما کرد، باعث شد به سمت پروژههایی بسیار بزرگتر از خودمان قدم برداریم و آنها را زمینهساز توسعه خود کنیم.
درمورد اپلای صحبت کردید، چرا مسیر اپلای را ادامه ندادید؟
اگر صریح بگویم، ۲ مورد اصلی باعث برگشت از این تصمیم شد، یکی آنکه به بعد آکادمیک و تحصیلی علاقه چندانی نداشتم و مهمتر آنکه وقایع سال ۸۸ باعث شد دیدم به کشور و میزان پتانسیلی که برای فعالیت در آن وجود دارد تغییر کند و تصمیم به ماندن بگیرم.
فکر میکنید دانشجوها باید این مسیر را طی کنند؟
هر مسیری سختیهای خودش را دارد، بهنظر شخصی خودم، هرکس باید به دنبال آن چیزی که حال دلش در آن خوب است، حرکت کند و در جهت آن قدم بردارد، از نظر من شروع کسبوکار چیزی نیست که همه باید به سمتش حرکت کنند، ارزش در شروع کسبوکار نیست، بلکه در اثربخشی است.