«شبکه تبادل فناوری» در سال 94 جهت شناسایی ظرفیتها، حمایتگری، تسهیلگری، مدیریت و پیگیری در فرآیند تبادل فناوری ذیل ستاد توسعه فناوری نانو ایجاد شده است.
به گزارش روابطعمومی پارک علم و فناوری شریف، حمید نجارزادگان، مدیر فنی شبکه تبادل فناوری گفت: شبکه تبادل فناوری با ارائه خدمات به 300 شرکت نانویی و ارائه راهحل برای مسائل صنعتی کار خود را آغاز کرد و اکنون با گسترش فعالیت خود در زمینه توسعه بازار محصولات و خدمات بیش از 5000 شرکت دانشبنیان ذیل معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و همچنین دربرگیری برنامه چالش فناوری و نوآوری فعالیت دارد.
وی با بیان اینکه این شبکه از بدو تأسیس تاکنون در 22 حوزه مختلف صنعتی فعالیت دارد، افزود: این شبکه بیش از 3300 نیاز را از 1300 واحد صنعتی شناسایی کرده است و با استفاده از ابزارهایی همچون برگزاری رویدادهای تبادل فناوری، شرکت در نمایشگاههای صنعتی، همکاری با مشاوران خبره صنایع گوناگون و کارگزاران تبادل فناوری و شناسایی تیمها و افراد دارای پتانسیل در قالب برنامه چالش فناورانه و نوآورانه و همچنین حمایت از هستههای فناور، بیش از 260 پروژه موفق حل مسئله و بیش از 500 پروژه در جریان در کارنامه دارد.
نجارزادگان توضیح داد: این شبکه در قالب مدل نوآوری باز یا open innovation که به بهرهگیری از ظرفیت نوآورانه برونسازمانی اطلاق میشود و با قرارگیری شرکتهای نانویی و دانشبنیان در زنجیره ارزش شرکتهای صنعتی و خدماتی بزرگ، سعی داشته است این زنجیره از مزایای این مدل برخوردار شوند.
وی با تشریح شاخصترین خدمات شرکت، گفت: بومیسازی کالاهای گلوگاهی صنایع تحریمی، کمک به صنایع در خصوص تامین مواد اولیه و تجهیزات، ارتقای ارزش افزوده و بهبود کیفیت محصولات صنعتی، کاهش هزینههای تولید، افزایش سطح رقابتپذیری و متعاقب آن توسعه بازار و صادرات و توسعه سبد محصولات و خدمات واحدهای صنعتی از جمله خدمات این شرکت به شمار می روند.
نجارزادگان در پاسخ به این سوال که شما بهعنوان ارائهکننده خدمات بروکری، چه چالشها و موانعی را در زمینه ارتباط شرکتها با یکدیگر میدانید، توضیح داد: با توجه به تغییر سیاستهای کلان و تغییر اولویتهای شرکتهای بزرگ به علل مختلف چالشهایی در زمینه بروکری وجود دارد. همچنین چون پروژههای بزرگ برای رفع نیازهای صنعت معمولا زمانبر هستند و گاه محصولات در دسترس و تولیدشده در شرکتهای فناور و دانشبنیان با نیاز صنعت متفاوت است و لازم است روند تحقیق و توسعه برای ارتقای محصول یا خدمت طی شود، ریسکهای مختلفی در این زمینه وجود دارد و ارتباط بین شرکتها دشوارتر میشود. از طرفی فرهنگ سازمانی شرکتها با یکدیگر متفاوت است و لازم است هماهنگی بین مجموعهها در پیشبرد بهتر طرحها و پروژهها شکل بگیرد.
مدیر فنی شبکه تبادل فناوری با اشاره به اینکه در سالهای اخیر نقش بروکری فناوری در کشور بیشتر دیده میشود، بیان کرد: تجربه حضور در صنعت در این سالها نشان داده که لازم است ریسکهای ورود فناوری به صنعت با ارزیابی دقیق سابقه شرکتها و توانمندی آنها و اجرای پروژههای مشابه کاهش یابد و زمینه تبادل فناوری و توسعه بازار تسهیل شود. در این سالها بروکرهای فناوری نقش پررنگی در این زمینه ایفا کردهاند.
نجارزادگان در پایان درباره دستاوردهای کسبشده در تعامل با ناحیه نوآوری شریف، گفت:ناحیه نوآوری شریف با استقرار بیش از ۵۰۰ شـرکت و بیش از 40 شــتابدهنده، صندوق و شرکت سرمایهگذاری و مرکز نوآوری بستر مهمی برای پیشبرد تقاضاهای صنعتی و پروژههای ملی است. در حال حاضر برخی از شتابدهندهها بهعنوان کارگزار فناوری با شبکه تبادل فناوری فعالیت میکنند و برخی از شرکتهای فناور حل نیازهای صنعتی را در برنامه خود دارند که میتوان به «شرکت کیاصنعت» مستقر در ناحیه نوآوری شریف اشاره کرد که در زمینه پروژههای نفت و گاز و پتروشیمی فعالیت میکند و شبکه تبادل در ورود فناوری این شرکت به بازار نفت، گاز و پتروشیمی یاری رسانده است.