«کود گوگرد مایع» از جمله محصولاتی است که در شرکت دانشآوران رادین ورنا با کمک پارک علم و فناوری شریف به مرحله تولید صنعتی رسیده است. این محصول که با توان داخلی تولید میشود، علاوهبر افزایش بهرهوری در صنعت کشاورزی دارای قابلیت «قارچکشی» است. در ادامه این مطلب امین یحییزاده، همبنیانگذار و مدیر تحقیق و توسعه شرکت دانشآوران رادین ورنا درباره فعالیتهای این مجموعه توضیح میدهد.
به گزارش روابطعمومی پارک علم و فناوری شریف، یحییزاده با بیان اینکه با کمک شتابدهنده پارک علم و فناوری شریف توانستیم محصول کود گوگرد مایع را توسعه دهیم، گفت: اعضای تیم ما پس از مدت کوتاهی فعالیت در صنعت کشاورزی و در زمینه محصولات شیمیایی مورد استفاده این صنعت، ایدهای به ذهنشان خطور کرد که با توجه به نیاز بازار بتوانیم برخی از مشکلات کشاورزی را رفع کنیم.
وی افزود: ایده مورد نظر پس از تشکیل تیم حدودا اوایل سال ۱۳۹۹ شروع شد. تیم ما متشکل طیف گستردهای از رشتهها بود. هدفی که آن زمان داشتیم این بود که بتوانیم محصولات مورد نیاز بازار را به تولید صنعتی برسانیم و محصولاتی تولید کنیم که بتوانند جایگزین بعضی از کودها و سموم رایج مورد استفاده و آسیبزا شوند.
یحییزاده با بیان اینکه بعد از تشکیل هسته تحقیقوتوسعه شرکت مراحل مختلفی را طی کردیم توضیح داد: ترتیب مراحلی که طی شد شامل مطالعات بازار میانسنجی، امکانسنجی محصول از لحاظ فنی و بازار، تولید نمونه آزمایشی، تولید نمونه پایلوت، تولید خط پایلوت و در آخر جذب سرمایهگذار و صنعتیسازی بود.
کود گوگردی مایع در آستانه ورود به بازار
مدیر تحقیقوتوسعه شرکت دانشآوران رادین ورنا درباره فعالیت کنونی این مجموعه گفت: درحالحاضر یکی از محصولاتی که در حال تحقیق روی آن هستیم صنعتیسازی شده و خط تولید آن به اتمام رسیده است. همچنین مجوزهای لازم گرفته شده و آماده ورود به بازار هستیم. این محصول با نام «کود گوگردی مایع» وارد بازار خواهد شد.
وی در ادامه به قابلیت مهم این محصول پرداخت و در این باره گفت: کود گوگرد یکی از مهمترین کودهایی است که باید در صنعت کشاورزی مورد استفاده قرار گیرد. در واقع از لحاظ حجم، جزو ۶ عنصر اول و چهارمین عنصر مورد نیاز گیاهان است. این کود بهاصطلاح جزو دسته «ماکرومغذیها» است. موارد مشابه این کود شامل نیتروژن، پتاسیم، کلسیم، گوگرد و منیزیم است اما متاسفانه در کشاورزی ما به علت اینکه یارانه و تولیدات دولتی روی تولید اوره و فسفات متمرکز بوده در طول سالهای متمادی مردم و کشاورزان فقط از اینها استفاده میکردند. در نتیجه امروزه با مشکلاتی از قبیل تجمع نیترات روبهرو هستیم. این مشکل ناشی از عدم استفاده متعادل از کودها است.
چالش در بازارهای جهانی
یحییزاده درباره بازارهای جهانی و سهم ایران در این بازارها توضیح داد: وقتی محصولات ما وارد بازارهای جهانی میشود در بیشتر موارد مورد استقبال قرار نمیگیرد و حتی مواردی وجود دارد که باعث میشود محصولات ما مرجوع شود. از جمله دلایل این اتفاق شامل تجمع نیترات است. این مشکل زمانی شکل میگیرد که نسبت کود نیتروژنه یا همان اوره متناسب با کودهای مورد نیاز گیاه نباشد.
وی ادامه داد: درواقع گیاه باید ۱۸ نوع ماده مغذی را دریافت کند و اگر این مقدار از تعادل خارج شود طبعاً تاثیر خودش را روی کمیت، کیفیت و سلامت محصول باقی میگذارد. کود گوگردی در گذشته بهعنوان پودرهای گوگردی استفاده میشد. طریقه مصرف آن نیز مشکلات زیادی را مانند دشواری در استفاده، کاربرد کم و کاهش سرعت فرآیندهای زیستی ایجاد میکرد. هنگامی که گوگرد وارد زمین میشود مدت زمان زیادی صرف میشود تا این ماده تجزیه شده و در اختیار گیاهان قرار بگیرد. این زمان برای گیاه مناسب نبود. بر این اساس مطابق تحقیقات، زمین غنیشده با کود گوگرد در مقایسه با زمینهای دیگر بین ۲۰ تا ۲۵ درصد در کمیت و کیفیت محصولاتشان موفقتر عمل میکند.
خاک قلیایی، برگ برنده
وی با اشاره به اینکه کودهای رایج گوگردی که در واقع پودر گوگرد یا گوگردهای گرانوله هستند به کندی جذب میشوند یا در آب هم حل نمیشوند، افزود: به همین دلیل در زمان استفاده از آنها به مشکل برخواهیم خورد. این کودها باعث بسته شدن لولهها و مسیرها میشود و در انواع کشتهای مدرن مانند هیدروپونیک و ایروپونیک قابل استفاده نیستند و همینطور استفاده از آن در کشاورزی و باغها دشوار است. این کودها باید به صورت جامد پخش شود اما کودی که ما طراحی کردیم این قابلیت را دارد که صد درصد در آب حل شود و در محیط مورد نظر ما مثلا زمین کشاورزی از طریق آبیاری به راحتی پخش و کاملا جذب محصول شود و در نهایت به صورت نانوذراتی با مساحت سطح بالا تبدیل شوند که با سرعت بسیار زیادی تجزیه و به میکروارگانیسمهای مفید خاک دربیایند و در اختیار گیاه قرار بگیرند. خاکهای ما خاصیت قلیایی دارند و همین امر باعث میشود میکرومغذیها حتی اگر وجود هم داشته باشند جذب نشوند. این موارد باعث اصلاح PH خاک میشود و در نتیجه افزایش جذب روی، آهن، منگنز و بقیه مواد معدنی را به همراه خودش میآورد.
قارچکش طیف گسترده، قابلیت کود مایه گوگردی
همبنیانگذار شرکت دانشآوران رادین ورنا با بیان اینکه امروزه در دنیا برای دفع آفات هم از این محصول استفاده میشود، به تاریخچه تاثیر گوگرد بر کشاورزی پرداخت و در این باره گفت: بشر از ۲۰۰۰ سال قبل، از تاثیر گوگرد بر دفع آفات خبر داشت اما به دلیل شکل جامد و غیرمحلول گوگرد، استفاده از آن دشوار بود. محصولی که ما ارائه دادیم علاوه بر اینکه کود مایع گوگردی است یک قارچکش طیف گسترده هم به شمار میرود. از این محصول بهراحتی میتوان برای دفع آفات قارچی و برخی آفات حشرهای استفاده کرد.
وی با تاکید بر اینکه قارچها ۸۵ درصد بیماریهای گیاهان دنیا را شامل میشوند، توضیح داد: متاسفانه سهم بیشتر آفات هم مختص به قارچهاست. در کشور ما زنگها، سفیدکها، کپکها و دیگر موارد در این دسته، معمولا آسیب گستردهای به مزارع وارد میکنند و یکی از دلایلی که خیلی مواقع محصولاتی مانند پسته مرجوع میشود، وجود آفلاتوکسین ناشی از رشد قارچها است که محصول ما در این زمینه بسیار موثر واقع شده است.
وی با اشاره به اهمیت تولید داخل، صرفهجویی ارزی و بومیسازی تکنولوژیهای جهانی توضیح داد: محصول ما صد درصد تولید داخل است و به این صورت نیست که بومیسازی یا تکنولوژی آن وارد شده باشد. با این حال، بخش کوچکی از مواد اولیه را به دلیل اینکه در داخل تولید نمیشود وارد میکنیم.
پارک علم و فناوری چالشهای ما را حل کرد
وی در ادامه به اهمیت حضور این شرکت در پارک علم و فناوری شریف پرداخت و توضیح داد: از زمانی که ما فاز مطالعاتی اولیهمان را به اتمام رساندیم با چالشهای زیادی از قبیل مکان و امکانات حداقلی پژوهشهای مورد نیاز روبهرو شدیم. با این حال، دو هفته بعد از ثبتنام در شتابدهنده شریف ما مستقر شدیم و توانستیم کار را در ابعاد اجرایی انجام دهیم. تیم ما نیازمند مکانی مناسب برای انجام آزمایشهایش بود و پارک فضای بسیار بزرگی در مجتمع فناوری به ما اختصاص داد و ما از آنجا بهعنوان کارگاه استفاده کردیم.
وی افزود: در حقیقت اگر این امکانات و همینطور سرمایهگذاری اولیه نبود شرکت و تیم ما شکل خود را پیدا نمیکرد و فعالیت ما بسیار سخت میشد. همکاری و حمایتهای پارک علم و فناوری شریف اما به این موارد محدود نشد و بعد از آن در اخذ مجوزها و جلسات منتور شیپ منظمی که داشتیم به ما کمک زیادی کرد. این حمایتها هنوز هم در زمینه حقوقی و مشاورهای برای ورود به بازار، تهیه برنامه مالی و جذب سرمایهگذار ادامه دارد و اگر کمک پارک نبود این مسیر برای ما بسیار طولانیتر میشد.