ناحیه نوآوری شریف، یک زیست‌بوم نوآوری مبتنی بر یک مکان جغرافیایی است. زیست‌بوم نوآوری به مجموعه‌ای از بازیگران اطلاق می‌شود که در مسیر شکل‌گیری کسب‌وکارها (از لحظه خلق ایده جدید تا ایجاد و رشد کسب‌وکار) دخیل هستند و برای «خلق ارزش مشترک» متناسب با مأموریت، توانمندی یا شایستگی محوری خود به ایفای نقش می‌پردازند.
امروزه زیست‌بوم ناحیه نوآوری شریف شاهد حضور انواع بازیگران یک زیست‌بوم نوآوری بوده است که اکثریت آنها توسط بخش خصوصی مدیریت می‌شوند. نقش‌های منحصر به فرد هر یک از بازیگران و هم‌افزایی و روابط متقابل میان آنها موجب ایجاد فضایی پویا و مستعد برای شکوفایی کسب‌وکارهای نوآور در این منطقه شده است.

در زیست‌بوم ناحیه نوآوری شریف دسته‌های‌ مختلفی از بازیگران کارآفرینانه به صورت موثر گرد هم آمده و فعالیت دارند که ماموریت هرکدام به شرح زیر است:

  • شتاب‌دهنده‌ها و مرکز رشد: بازیگرانی هستند که خدمات متعددی در راستای ایجاد کسب‌وکارهای استارت‌آپی و فناور ارائه می‌دهند و از لحظه شکل‌گیری ایده تا راه‌اندازی و رشد کسب‌وکار، حمایت‌های مختلفی انجام می‌دهند. هدف این مجموعه‌ها کمک به کارآفرینان برای رشد کسب و کارشان است که می‌توان آن‌ها را از بازیگران اصلی اکوسیستم‌ نوآوری تلقی کرد.

  • مراکز نوآوری: این دسته از بازیگران به منظور پیشرو بودن و ریسک کردن راه‌حل‌های جدید برای جذب ایده‌های خلاقانه و نوآوری‌های افراد ایجادشده‌اند و در مسیر خلق و ارزیابی فناوری‌های جدید و تجاری‌سازی ایده‌هایی فعالیت دارند که بر مبنای دانش و پژوهش ساخته شده باشند.
  • صندوق‌های پژوهش و فناوری و شرکت‌های سرمایه‌گذار خطرپذیر: این مجموعه‌ها به عنوان بازیگرانی کلیدی در تامین مالی استارت‌آپ‌ها و شرکت‌های فناور شناخته می‌شوند که با ارائه منابع مالی مناسب از مسیر ارزش‌آفرینی فناوران، نوآوران و کارآفرینان حمایت می‌کنند.

  • مجتمع‌های فناوری، فضاهای کار اشتراکی و فضاهای کارگاهی و آزمایشگاهی: این دسته از بازیگران که تکمیل کننده زنجیره زیست بوم نوآوری و کارآفرینی هستند، با در اختیارگذاشتن فضای استقرار و فضای ساخت و تولید شرایط را برای رشد و بقای کسب‌وکارهای فناورانه آماده می‌کنند.

  • تامین‌کنندگان خدمات: این دسته به مجموعه‌هایی تعلق می‌گیرد که فراهم‌کننده طیف متنوعی از خدمات در حوزه‌های متنوع کسب‌وکاری هستند. از  جمله؛ خدمات مالی و حسابداری، حقوقی، بازاریابی و تبلیغات، واردات و صادرات، رفاهی، بروکر فناوری و … .

  • هاب‌های نوآوری: این دسته از بازیگران که با عنوان کارخانه‌های نوآوری در ایران شناخته می‌شوند. محلی برای گردهمایی کسب وکارهای نوپا و متعدد شامل شتاب‌دهنده، مرکز نوآوری، مجموعه‌های سرمایه‌گذار خطرپذیر، فضاهای تولیدی و آزمایشگاهی و فضاهای استقرار هستند.

در ادامه لیست کامل بازیگران ناحیه نوآوری شریف به همراه گزارش‌های تفصیلی از هر بخش از بازیگران آمده است.

بازیگران ناحیه نوآوری شریف

هاب نوآوری
  1. ایستگاه نوآوری شریف
  2. کارخانه نوآوری بایوتکس
فضای کار اشتراکی
  1. فضای کار اشتراکی باکس 

  2. فضای کار اشتراکی باشگاه شریف

مجتمع‌های فناوری
  1.  برج فناوری طرشت
  2. برج فناوری بنتک
  3. مجتمع فناوری مترو شریف
  4. مجتمع فناوری شهید قاسمی
  5. مجتمع فناوری صادقی
  6. مجتمع فناوری پارس
  7. مجتمع فناوری دانش
  8. مجتمع فناوری المهدی
  9. مجتمع فناوری مهرنگار
  10. مجتمع نوآوری شهید ستاری
فضای کارگاهی و آزمایشگاهی
  1. فضای کارگاهی پارک علم و فناوری شریف (۱۵۰ مترمربع)
  2. کلین روم توانا (کلاس A و B و C و D)
  3. کلین روم بایوتکس (کلاس B)
  4. فب لب باکس (در حال تاسیس)
مراکز نوآوری

 

  1. مرکز نوآوری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICTIC)
  2. مرکز نوآوری همراه اول (MCI-Lab) 
  3. مرکز نوآوری رسانه‌های صوت و تصویر (AVMIC)
  4. مرکز نوآوری رسانا
  5. مرکز نوآوری فضای نو
  6. مرکز نوآوری ایرانسل
  7. مرکز نوآوری تحول دیجیتال اتاق بازرگانی تهران
  8. مرکز نوآوری دیتال
  9. مرکز نوآوری جهاد دانشگاهی دانشگاه شریف
  10. مرکز نوآوری شروع